Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Iszapömlés - Tállai: az egyéb károkat is térítené az állam

˝A vállalkozások ingatlanjaiban és eszközeiben keletkezett károkra, a be nem takarított termények és a haszonállatok elvesztésére, egy gépjármű után és az ingóságokra - 500 ezer forint értékben - is fizetne kártérítést az állam.˝

A kormány tervei szerint a vörösiszap-katasztrófát elszenvedett állampolgárok egyéb kárainak megtérítését is átvállalná a magyar állam - számolt be a még tárgyalás alatt lévő javaslatról Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán Devecserben, lakossági fórumon.

Az állam eddig a lakóingatlanokban és a köztulajdonban bekövetkezett károk felszámolásának megelőlegezését vállalta, amelyet a Magyar Kármentő Alapról szóló kormányrendelet rögzít - mondta Tállai András.

Az új javaslat tíz pontban összegezve tartalmazza azokat az "egyéb károkat", amelyekre az állam kártérítést fizetne megelőlegezésképpen. Ezek szerint a vállalkozások ingatlanjaiban és eszközeiben keletkezett károkra, a be nem takarított termények és a haszonállatok elvesztésére, egy gépjármű után és az ingóságokra - 500 ezer forint értékben - is fizetne kártérítést az állam.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy az igazságügyi szakértők által elvégzett értékbecslés adatait a jövő hét elejére összesítik, addigra lesz eredménye is. Hangsúlyozta: mindenkinek saját magának kell döntenie a sorsáról, az állam ehhez minden segítséget megad.

Tállai András kiemelte: árvíz esetén "köztulajdon" okozza a katasztrófát, itt magántulajdonban lévő vállalat okozta a kárt, amelyek elhárítását az állam előre megtéríti az állampolgároknak." Erre a kárenyhítésre kötnek megelőlegező szerződéseket a lakossággal, melyet majd az állam érvényesít a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel szemben. Az újjáépítésre állami garanciát adnak, amelynek határideje 2010. július 30.

A kárenyhítés nem teljes körű kártérítést jelent, lesz olyan, aki nem kapja vissza azt, ami elveszett - mondta Lantos Bálint, a Belügyminisztérium által megbízott jogi csoport vezetője. Hangsúlyozta: az állam közpénzből kárenyhítést és nem kártérítést vállal. A lakosságnak mérlegelnie kell, hogy polgári peres úton egyénileg elindít-e egy bizonytalan kimenetelű kártérítési pert, vagy az állam azonnali kárenyhítését választja.

Többen azt panaszolták a fórumon, hogy Magyar György ügyvédi irodájával kötöttek szerződést, annak másodpéldányát azonban nem kapták meg, s a szerződés felmondása esetén óradíjat kellene fizetniük.

Tállai András válaszában hangsúlyozta, hogy az ügyvédi irodával szemben egységesen kell fellépniük a károsultaknak, mert az állampolgárok önhibájukon kívül jutottak ebbe a helyzetbe. Hangsúlyozta, hogy ezt a helyzetet mihamarabb rendezni kell, és a kormányzat minden segítséget megad a lakosságnak.

Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője a fórumon elmondta, hogy kezelhetetlen folyamat kezd kialakulni, meg kell akadályozni, hogy a lakosság bonyolult peres ügyekbe "fusson bele". A magánügyvédi manipuláció ellen fel kell lépni és a szerződéseket fel kell mondani- fogalmazott a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Sportolók és óvodások is segítenek

Olimpiai bajnok sportolók és óvodások által gyűjtött adományokat adtak át a vörösiszap-katasztrófa… Tovább olvasom