Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Iszapömlés - Orbán: vizsgálódjon a belügyminiszter!

˝A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának˝.
Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében hétfőn történt iszapömlés ügyében, mivel semmi nem utal arra, hogy annak természeti oka lett volna, így feltehetően emberi hiba okozta a katasztrófát. A térségben elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély; az iszapömlésben négyen meghaltak, öt embert még mindig keresnek.

Orbán Viktor a Kormányzati Koordinációs Bizottság budapesti ülése után azt mondta, "a helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának". Hozzátette: ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az erre irányuló vizsgálatok a kárelhárítással párhuzamosan zajlanak.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor kormánya és a saját nevében őszinte részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, továbbá a kabinet együttérzését fejezte ki a sérülteknek is és mindazoknak, akik elvesztették otthonukat, vagy bármilyen más módon bajba kerültek.

Kifejtette: a kormány a katasztrófa nyomán a szükséges döntéseket kellő időben meghozta, azokat azonnal foganatosította, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, a mentők és a tűzoltók pedig haladéktalanul megkezdték a mentést, a veszélyek elhárítását. "A munkájukat a mai értékelésen odaadónak találtuk" - tette hozzá.

Közölte, a rendőrség a katasztrófa bekövetkezésétől mostanáig mintegy 340 embert mozgósított és vezényelt a helyszínre. Eddig 123 sérültet láttak el. Megerősítette, semmilyen sugárzásveszély nincs a környéken.
Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) felelősségbiztosítása nem terjed ki a károsultakra, azaz "a biztosító senkinek nem fog fizetni a vállalat által kötött biztosítás alapján".

Kiemelte ugyanakkor, hogy a cég százezer forintos gyorssegélyt ad a károsultaknak, és kijelentette, hogy a kormány senkit sem fog magára hagyni.

Télre mindenkinek fedél lesz a feje fölött, mindenki megfelelő ellátást kap, és mindenki bízhat benne, hogy a kára meg lesz térítve - mondta.
Az üzem esetleges zár alá vételére vonatkozó kérdésre Orbán Viktor úgy felelt: termelő üzemről van szó, ha nem termel, képtelen előállítani azt az értéket, amiből kártérítést tud fizetni. Hozzátette, hogy a termelést átmenetileg felfüggesztették, a hétvégén dől el, hogy újraindítható-e. Fontosnak nevezte, hogy a baleset nem a termelési folyamatból, hanem a melléktermék tárolási körülményeiből fakadt.

A vörösiszap egészségügyi kockázatairól szólva Pintér Sándor azt mondta: veszélyes anyagról van szó, amely égési sérülést, szembe kerülve akár vakságot okozhat. "Fürödjön meg benne, és akkor megtudja, hogy veszélyes-e" - reagált a belügyminiszter arra, hogy a MAL Zrt. vezetőjének közlése szerinte a vörösiszap nem veszélyes az emberekre.

Pintér Sándor arról is beszámolt, hogy a többi tározót környezetvédelmi szakemberek vizsgálják, ugyanakkor kiemelte, hogy a most átszakadt tározót is rendszeresen ellenőrizték. Hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni - fogalmazott.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy a felszín alatti vízkészlet nem szennyeződött, a felszíni vizeket pedig folyamatosan vizsgálják. Mint mondta, minden erővel azért dolgoznak, hogy a Dunába ne jusson szennyeződés, és ennek elkerülésére jó esély van.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden kora délután az iszap által elöntött Kolontár településen közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét, egyúttal utasította a céget az ajkai térségben megsérült tározó helyreállítására.

Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy "a dilettáns vélemények és elhamarkodott intézkedések felbecsülhetetlen kárt okoznak a MAL-nak, de elsősorban a dolgozóknak". A VDSZ elnöke szerint meggondolatlan sajtónyilatkozatok miatt veszélybe kerülhet a termelés, s ezzel tízezer ember megélhetése is.

Székely szerint is egyértelmű, hogy katasztrófa történt, de ha "a politikusok és újsütetű szakértők túlbuzgósága" miatt esetleg felfüggesztik a MAL Zrt. működését, akkor az alumínium-, a timföldgyártásban és a bauxitbányászatban is felbecsülhetetlen kárt tesznek. A helyzeten semmit nem változtat a termelés esetleges leállítása, nem kell újabb katasztrófától tartani, hanem bízni kell az ágazat szakembereiben - állítja Székely.

A Greenpeace szerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt MAL Zrt. iszaptározójának gátja; a környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka.

A Greenpeace az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozta: felháborító a "MAL Zrt. vezetőinek cinizmusa, félretájékoztatása". "A következő katasztrófák megelőzése miatt a cég vezetőit a büntetőjog eszközeivel is a legszigorúbban felelősségre kell vonni" - idézte a közlemény Szegfalvi Zsoltot, a Greenpeace helyszínen tájékozódó igazgatóját.

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében.

Olvasóink írták

 • 3. tosa2 2010. október 06. 10:21
  „O.V.előbb ígérje meg a károsultaknak, hogy minden kárukat fedezi, felépíti házukat utánna fognak pereskedni.
  a falugyülésen fontosabb volt az, hogy nem ment senki bocsánatot kérni, mint, hogy legyen aki
  hamarosan felépíti a házukat. Hogy is van ez.?”
 • 2. vanessa 2010. október 06. 07:54
  „jó regelt,solyomszem, ezt kéne valoban ,mert megusszák”
 • 1. solyomszem 2010. október 05. 20:59
  „azért a biztonság kedvéért az érdekeltek /vezetők tulajdonosi kör/utlevelét mielőbb bevonnám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WWF: a nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani

A WWF követeli, hogy a természetbe került, mérgező anyagokat tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul gyűjtsék össze. Tovább olvasom