Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Iszapömlés - OKF: a kolontári kutak vize 7.5 pH értéket mutat

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében.
A monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda este az MTI-t.

A Bakonykarszt Zrt.-vel történt egyeztetés nyomán Devecserben a szennyvízaknákat, átemelőket, vízóraaknákat kitakarítják, és járdákat, külső homlokzatokat megtisztítják - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, csütörtökön további védőeszközöket szállítanak a helyszínre: 200 védőszemüveget, 8.084 védőálarcot, 2.888 pár védőkesztyűt, 1.000 melles nadrágot, 150 lapátot.

Az átszakadt gátrész alatt az építések folyamatosak: újabb 20 méter elkészült 1-3 méter magasságban.

A Magyar Honvédség, a tűzoltóságok, a rendőrség és a katasztrófavédelem állománya jelenleg is végzi a technika- és a területmentesítési feladatokat, illetve segítik az eltakarítási munkákat a településeken. Továbbá elindult Devecser és Kolontár térségébe a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem állományából egy 20 fős toxigológus csoport. Kolontáron, Devecseren továbbra is folyamatos és fokozott az ellenőrzés és a rendfenntartó járőrszolgálat - olvasható a közleményben.

A közlés szerint a veszélyeztetett területen a mentésben, a takarításban, a terület és az ingatlanok megtisztításában résztvevők egészségének védelme érdekében - a kiömlött iszap lúgos kémhatása miatt - gumicsizma, zárt ruházat, savaknak, lúgoknak ellenálló védőkesztyű, fröccsenés veszélye esetén védőszemüveg használata szükséges.

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkeseredett emberek a devecseri lakossági fórumon - képriport

A devecseri a művelődési házban tartottak lakossági fórumot szerdán. A résztvevők arca mindent… Tovább olvasom