Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Iszapömlés - Megtelt a vörösiszapos hulladéktározó

Megtelt az a kijelölt tározó, amelybe a katasztrófavédelem eddig hordta az ajkai katasztrófa sújtotta térségből összegyűjtött vörösiszapot és törmeléket.

Ezért arra kérik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., jelöljön ki egy újabb területet a további szennyezőanyagok tárolására - tudta meg az MTI tudósítója a kárfelszámolás munkálatait irányítóktól vasárnap este Devecserben.

A három héttel ezelőtt bekövetkezett ipari katasztrófa kárfelszámolása során az ajkai timföldgyár VI-os zagytározóját jelölték ki az összegyűjtött szennyeződés, valamint az elbontott házak és kerítések törmelékeinek tárolására. Az elmúlt időszakban mintegy másfél millió köbméternyi anyagot szállítottak a teherautók az egykori tározóba, amelyet majd rekultiválni kell.

A katasztrófavédők számításai szerint szerdától már nem tudnak több anyagot szállítani a tározóba, ezért nyitni kell egy újat, ugyanis Devecser belterületéről még nem tudták összegyűjteni az összes vörösiszapot és a szennyezett földet. Hely kell majd a bontásra ítélt házak törmelékeinek és a külterületeken összegyűjtendő szennyeződések tárolására is - sorolták. Vasárnap ötven 20 tonnás teherautó hordta Devecserről Kolontáron át a kijelölt tározóba a munkagépekkel összegyűjtött vörösiszapot, de az előzetes tervekkel ellentétben nem tudták valamennyi utcát és udvart kitakarítani.

A lakóterek közvetlen közelében a szennyeződés mintegy 85-90 százalékát takarították fel addig. A szakemberek szerint látványos és eredményes munka csak akkor végezhető, ha a lakhatatlanná vált épületeket elbontják, és azok maradványait a vörösiszapos földdel együtt elszállítják, de a bontási határozatot, amely a polgármester szerint akár 200 házat is érinthet, még nem adták ki.

Devecser utcáit egész nap teherautók rótták, a felhordott sarat pedig folyamatosan mosták az aszfaltról a munkagépek. A már kitakarított udvarokat utcákat gipsszel felszórták, az üres telkeken felhalmozott iszapot pedig elszállították - látta az MTI tudósítója a nap folyamán a Veszprém megyei településen járva. A kárfelszámolási munkát nehezíti, hogy késő délután eleredt az eső, és a meteorológusok a következő napokra is hasonló, rossz időjárást jósolnak.

A vízügyi szakemberek szerint az eső azért is jelent veszélyt, mert tovább mossa a megsérült zagytározó X-es kazettájának északi oldalán lévő fél méter széles és 25 méter hosszú repedéseket, és a kiszakadt tározóból, valamint a külterületeken elnyúló szennyezett területről a vörösiszap a föld mélyebb rétegeibe és a folyóvizekbe is eljuthat. Legutóbb a hét elején esett az eső az ajkai térségben, és ennek következtében a talaj felázott, a munkagépek elsüllyedtek, a Torna-patakba pedig egyre több lúgos anyag került.

Akkor a helyszínen a víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán 12 pH-s értéket mértek, és ez az eredmény a Marcalon is jóval 10 fölött volt. A katasztrófa három héttel ezelőtti bekövetkeztekor 13.5 pH-s értékű lúgos sár és víz került a folyóba, amely kipusztította a Torna-patak és a Marcal élővilágát, és másfél száz embernek égési sérülést okozott.

Még mindig mintegy 30 embert ápolnak kórházakban, többük állapota továbbra is súlyos. Az iszapömlésben kilenc kolontári lakos vesztette életét, közel 400 lakás megsérült, 40 utca lett járhatatlan. Három megyében az év végéig fenntartják a veszélyhelyzetet.

Olvasóink írták

 • 4. Túrabakancs 2010. október 25. 08:57
  „szocdem!
  A magyar lakosság 85%-a jónak találja a kormány általi segítségnyújtás milyenségét a
  katasztrófával kapcsolatban. /Friss felmérés/ Még a külföld is egyetértően csettintett a probléma
  gyors reagálását illetően. Szóval nem kell itt a lázítás kedves szocdem, a Fidesz mindent
  megtesz a gyors kárelhárítás érdekében. A lemondatott Szocdemek prominens tagjai
  oda sem dugták a képüket a károsultak településeire, emiatt a kormányra mutogatni
  enyhén szólva is vérlázító. Olyan lakosok meg lesznek, akik luxusházakat kívánnának
  maguknak az elpusztult házaik helyett. Mint ahogy sok árvízkárosult fel van háborodva,
  hogy a házuk külső szigetelését nem fizeti ki az állam nekik. Őrület!”
 • 3. szocdem 2010. október 24. 20:43
  „Ejnye bejnye..

  elvették pár ember - köztük a cég takaríytónénije- vagyonát, majd kifizetik belőlle az emberéletben meg a fizikai környezetben esett kárt - persze ha elég szotrgalmasan adakoztok a kormányszálára, mert költségvetési pénz elég kevés van erre. Ráadásul m is lehet csak úgy adni a közpénzből - azonnal meg különösen nem - mert: "Az államnak az állmapolgárokról való gondoskodása sszociális demagógia" - mondja a Fidesz érvényes paradigmája..
  Ezért ne csodálkozzatok, ha csak az kap majd valami kárpótlást, aki túléli a szabadég alatt a kövi két telet, és a nyáron kiszáradó iszap por sem tudja hidegre tenni a tüdejét... Ébredjetek már fel: ez itt a posztabszurdisztáni Magyarország Fidesztáni kiadásban!”
 • 2. Jandex 2010. október 24. 20:08
  „Azért Én még belepréselném abba a tárolóba a MAL vezetőket,gyilkosok!”
 • 1. zsukov 2010. október 24. 19:47
  „rEMEK.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi csontvázak kerültek elő egy szombathelyi családi ház pincéjéből

Emberi csontvázak kerültek elő egy szombathelyi családi ház pincéjének felújítása során. Tovább olvasom