Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Iszapömlés - Megtelt a tározó, szeméttelepre viszik a szennyet

Még mintegy 10 ezer köbméternyi vörösiszapot és szennyezett földet kell elszállítani Devecserből a bontási munkálatok megkezdése előtt, de már megtelt az eddig használt tározó.

Vasárnap reggeltől ideiglenes hulladéklerakóba hordják a szennyezőanyagot - tudta meg az MTI tudósítója a kármentesítési munkákat irányítóktól szombat délelőtt Devecserben. A vörösiszap okozta károk felszámolásán szombat reggel mintegy ötszáz ember dolgozott kétszáz technikai eszközzel.

A munkálatokat irányítók elmondták, hogy már egy héttel ezelőtt arra kérték a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t: jelöljön ki újabb területet a szennyezőanyagok tárolására, de kiderült, hogy biztonsági szempontból nem lehet újabb tárolót nyitni, ám a megtöltött kazettákba sem rakhatják a törmeléket és a szennyezőanyagot. A katasztrófavédelem ezért arra kérte a védelmi bizottságot, hozzon határozatot, hogy a csaknem négy hete átszakadt 10-es zagytározó megsérült kazettarésze közelébe hordhassák a munkagépek vasárnap reggeltől a Veszprém megyei kisvárosból elszállított vörösiszapot és földet.

Várhatóan jövő hét közepén megkezdik a Kolontáron és Devecserben lakhatatlanná vált házak bontását is, s azok törmelékeit is erre a területrészre hordanák. A megsérült kazetta közelébe a katasztrófa után a Mal egy kettős körgátat épített, így a most oda szállítandó szennyeződés is "zárt területre" kerül – mondták a szakemberek. A hulladékot legfeljebb egy évig lehet itt tárolni, ez idő alatt kell gondoskodni végleges elhelyezéséről. A munkások már megkezdték a tározóhoz vezető út kiépítését, s a már megtelt 6-os tározó helyett - ahová mintegy kétmillió köbméternyi szennyezőanyagot szállítottak - vasárnap reggeltől már oda hordhatják a devecseri utcákon összegyűjtött vörösiszapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Ünnepek alatt is folytatják a kárfelszámolást

A közelgő mindenszentek és a halottak napja ellenére is folytatódik a kármentesítés a vörösiszappal… Tovább olvasom