Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Iszapömlés - Megegyezés a csereföldekről

Megegyezés jött létre a Nemzeti Földalappal (NFA) a vörösiszappal elöntött termőföldek állami tulajdonba kerüléséről, vagy csereföld felajánlásáról - mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja az MTI-nek csütörtökön.


A külterületek kármentesítési munkálataival és a földcserék lebonyolításával megbízott Szabó Csaba elmondta, hogy a döntést meghagyják a gazdáknak, de több lehetőséget is tudnak nekik ajánlani: az egykori Devecseri Állami Gazdaság területén lévő állami földekből értékarányos csereföldet tudnak felajánlani a vörösiszappal elöntött 1017 hektáros területen gazdálkodó mintegy hetven tulajdonosnak, vagy aranykorona-értéken megvásárolják a földeket, és azok állami tulajdonba kerülnek. A harmadik lehetőség, hogy a tulajdonos megtartja a vörösiszap által károsított területét, és a tervezett energianövények termesztésében vesz majd részt - mondta Szabó Csaba.

A minisztérium korábbi tájékoztatása szerint húsz kilométeres körzetben hatezer hektár termőföld van az NFA kezelésében.

A vörösiszap-katasztrófát követően befejeződtek a települések megtisztításával járó feladatok, most a külterületek kármentesítése következik, amelyet alapos kárfelmérés, valamint tudományos és szakértői vizsgálatok előztek meg. A külterületek kármentesítését a Vidékfejlesztési Minisztérium irányítja.

A minisztérium közleménye szerint a kormány álláspontja változatlanul az, hogy a kármentesítés költségeit a károkozónak, tehát a Mal Zrt.-nek kell állnia. A Mal azonban a mai napig nem ismerte el felelősségét, a vörösiszappal elöntött külterületek mentesítését azonban sürgősen meg kell kezdeni - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A mentesítéssel ezért a minisztérium meghívásos közbeszerzési eljárás keretében két céget bízott meg; a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-t és a Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft.-t (OVIBER).

A minisztérium közleménye hangsúlyozza: a megállapodások arra vonatkoznak, hogy a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban a minisztérium egyedi megrendelései alapján a vállalkozó elvégzi a feladatot, és ezt követi – az egyes munkálatok befejezése után - a kifizetés. A Mecsekérc Zrt. szerződésében szereplő 29,24 milliárd forint keretösszeg van, amelyet nem kell szükségszerűen kimeríteni - áll a közleményben. Az OVIBER 150 millió forintos keretszerződése is egyedi és konkrét megrendelésekre vonatkozik, az elszámolásra az egyes feladatok elvégzése után kerül sor.

Szabó Csaba elmondta, hogy a külterületek kármentesítése várhatóan még ezen a héten elkezdődik. Először az élővizek közelében fekvő, leginkább szennyezett területeket tisztítják meg -tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Pénzadomány, élelem és gyógyszerek a károsultak megsegítésére

További pénzadományok, élelmiszer, gyógyszer, tisztító- és higiéniai szerek érkeznek a… Tovább olvasom