Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Iszapömlés - Mal: a zöldhatóság 2018-ig megadta az engedélyt

A zöldhatóság jóváhagyta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. egységes környezethasználati engedélykérelmét, de hathónapos próbaüzemet írt elő.

Ezt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hirdetményben a honlapján tette közzé. A mellékletekkel együtt 143 oldalas dokumentum ugyanakkor több kitételt is tartalmaz. A hatóság döntése a január 21-i közlést követő 10 munkanapot követő napon emelkedik jogerőre, amennyiben ellene fellebbezést nem terjesztenek elő a hirdetmény közlését követő 15 napon belül.

Az egységes környezethasználati engedély 2018. január 31-ig érvényes, a hathónapos próbaüzemet követően a gyárnak úgynevezett megvalósulási dokumentáció benyújtásával kell igazolnia, hogy teljesíti az engedélyben foglalt kötelezettségeit. A hatóság döntése szerint az engedélyezett tevékenység timföld, -gallium és zeolitgyártás, illetve alumínium-öntészet mellett szennyvíz kezelésére és ártalmatlanítására is vonatkozik, azt ötévente kell felülvizsgálni.

A környezetvédelmi felügyelőség engedélyével nem hagyta jóvá a Mal 2011-2016-os időszakra vonatkozó egyedi hulladékgazdálkodási tervét, nem adta meg veszélyes hulladékok kezelésének engedélyét ( a vörösiszap tárolókon végzett komposztálás, rekultiváció és az erőműi salak és pernye hasznosítását), és a telephelyen a vörösiszap elhelyezésére szolgáló létesítményekhez kapcsolódó vízilétesítmények üzemeltetésének vízjogi engedélyét.

A további működéshez az ajkai timföldgyárnak be kell szereznie az illetékes bányakapitányság engedélyét is, amely a bauxit feldolgozása során keletkező vörösiszap, mint bányászati hulladék kezelésére, valamint az ehhez szükséges létesítmények, berendezések építésére, használatbavételére, üzemeltetésére, rekultivációjára és utógondozására vonatkozik. A zöldhatóság honlapján olvasható közel százötven oldalas dokumentum részletesen ismerteti a bevezetésre kerülő új, száraz technológiát, amellyel a mostani folyékony vörösiszap helyett gipsszel kevert vörösiszap, majd víztelenített iszap keletkezik.

A technológiaváltásnak az engedély szerint a próbaüzem végéig kell megvalósulnia, az addig keletkező folyékony iszapot a X/a tárolóban helyezik el. Az engedély szerint a száraz vörösiszapot nagyrészt belső útvonalon,teherautókkal szállítják majd az arra kijelölt X-es tározóba, az új technológia a szállítási forgalmat óránként 4-5 teherautóval növeli meg.

Az előírás szerint a gyárnak felül kell vizsgálnia a vörösiszap tározók körüli résfal vízzáróságát, és ahol ez nem biztosított, gondoskodnia kell a helyreállításáról. A zöldhatóság erre május 31-ig adott határidőt. Az engedélyhez a környezetvédelmi felügyelőség több szakhatóság hozzájárulását kérte, és mellékelte azok előírásait. A Mal engedélyének ügyében állásfoglalását adta az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézete, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-Dunántúli Iroda, Ajka Város Jegyzője, Devecser Város Jegyzője, illetve Kolontár, Pusztamiske és Borszörcsök Községek Körjegyzői, a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, az Ajkai Körzeti Földhivatal, a Veszprémi Bányakapitányság, az Országos Atomenergia Hivatal, és a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal Közép-dunántúli Állami Főépítésze.

Olvasóink írták

 • 3. Japo 2011. január 22. 20:48
  „Remélem az egész zöld hatóság családostul oda költözik a környékre. Ha nem akkor meg ne adogassanak mások bőrére engedélyt!”
 • 2. Jandex 2011. január 22. 18:58
  „Zöldhatóság,mi?! /meg ártatlan MAL vezérek,ugye?!/ kínosKAC-KAC”
 • 1. Mankapunka 2011. január 22. 18:05
  „Én úgy 2050-ig adtam volna nekik engedélyt 25 év próbaüzemmel.

  Valamiért ez hihetőbbnek tűnne,mint ez a fél év,meg 7 év.

  Nagy kam az egész Mal. benne van az egész Parlament tőke ebben is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédiával avatják fel a színházat Szombathelyen

A színházavató és Az ember tragédiája premierjének lázában ég nemcsak a színház társulata, hanem… Tovább olvasom