Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Iszapömlés - Illés: képtelenség a táblabíróság döntése

Képtelenségnek nevezte a Fővárosi Ítélőtábla közelmúltban hozott döntését Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár, mert a végzés a jövőre szólóan kizárólagos jogot adott a környezetvédelmi hatóságoknak az Egységes Környezethasználati Engedélyek (EKHE) kiadására.

Illés Zoltán az MTI-nek kedden nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az ítélőtábla "semmit mondott a nagy semmiről", mert a döntés visszamenőleg nem érinti a Mal Zrt. vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos felelősségét, illetve a végzés értelmében a jövőben a zöldhatóság dönthetne minden beruházásról, amelyekhez Egységes Környezethasználati Engedély (EKHE) szükséges.

Mint hangsúlyozta, a bíróság döntése azt is jelentené, hogy a zöldhatóságoknak lenne kizárólagos joga többek között az autópálya-építésekhez, bányanyitáshoz és gátépítésekhez szükséges EKHE kiadása. Az államtitkárt szerint azért is képtelenség az ítélőtábla döntése, mert a bíróság jogalkotásra nincs felhatalmazva, csak jogalkalmazásra. Illés Zoltán ezért azt szeretné, ha erről a jogalkotó, vagyis az Országgyűlés döntene.

A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája előzőleg, ugyancsak kedden, közölte az MTI-vel: az államtitkár törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, mely intézmény gyakorolja az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági hatáskört a hulladéklerakókkal kapcsolatban. A közlemény szerint Magyarországon jelenleg egyetlen törvény sem rendelkezik arról, melyik hatóság feladata a veszélyeshulladék-tárolók építményeinek vizsgálata és engedélykiadása. A Fővárosi Ítélőtábla közelmúltban született végzése a jövőre nézve állapít meg kötelezettségeket a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség számára - írták. A tárca szerint a döntés nem menti fel a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t a vörösiszap-katasztrófával okozott károk következményei alól. A környezetvédelmi törvény kimondja, hogy az üzemeltető, jelen esetben a Mal Zrt. kötelessége a gátak folyamatos vizsgálata és az előírások szerinti biztonságos állapotának megőrzése - áll a közleményben.

Illés Zoltán az MTI-nek azt mondta, hogy a törvénymódosítás a Mal Zrt. 2011 februárjában lejáró környezethasználati engedélyét is érinti, mert azt a jövő év első napjaiban - még a régi engedély lejárata előtt - beterjeszti a parlament elé. Az államtitkár aláhúzta, hogy a zöldhatóság a vörösiszap-katasztrófában nem hibázott és nem is hibázhatott, mert hatásköre nem terjed ki a tározók állékonyságának vizsgálatára, a mostani döntés pedig a jövőről szól. Szólt arról is, hogy uniós álláspont szerint a bányakapitányság feladata lenne a tározók engedélyezése és ellenőrzése. A 2006-ban kiadott EKHE - katasztrófát megelőző - éves felülvizsgálatakor, ez év szeptember 23-án a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ellenőrizte a nyilvántartásokat, technológiát és az engedélynek való megfelelést - tette hozzá Illés Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első alkalommal bálozik együtt a megye és a város Szombathelyen

A takarékosság és az összetartás jegyében első alkalommal rendez közös bált a megyei és a városi… Tovább olvasom