Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Iszapömlés - Hétfőre elkészül az új kolontári híd

Határidőre, halottak napjára elkészül Kolontáron az az új, vegyes szerkezetű híd, amelyet a Magyar Honvédség erői a Torna-patakon a megsemmisült építmény helyére készítenek.

A 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú és 5,8 méter széles híd vascölöpökön áll, lábazata fém, padlózata és korlátja fából készül. Építését a hét elején kezdték meg a honvédség szakemberei, és várhatóan jövő hétfőn már közlekedhetnek is rajta. Vasárnap délután a híd korlátjait szerelték a katonák, és a padlózatot rögzítették. A szerkezet a megsemmisült és a még lakható településrészt, a Kossuth és a Malom utcát köti össze.

A Torna-patakon a katonák korábban már épített egy ponton-hidat, amelyet két héttel később - amikorra elszállították a munkagépek a lebontott 10 lakóház törmelékeit és az összegyűjtött vörösiszapot - elbontották, és 20 méterrel távolabb egy fém szerkezetű, gyalogos hidat építettek. Ha elkészül az új híd - amelynek várható élettartama legalább 15 év, és két oldalán egy-egy méteres járda lesz kialakítva - a gyaloghidat szintén lebontják, és a katonaság levonul a katasztrófa sújtotta térségből, ott csak a speciális, mentesítő egységek maradnak.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófát követően több mint kétezer katona, félezernyi technikai eszköz dolgozott két hétig az ajkai térségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Újabb gátat építenek Kolontárnál

Egy újabb, mintegy másfél kilométer hosszú védőgátat építenek Kolontárnál, az egy hónappal ezelőtt… Tovább olvasom