Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Iszapömlés - folyamatos a kifizetés a katasztrófa károsultjainak

171 károsulttal kötöttek támogatási szerződést 67 millió forint értékben, s 157 családnak már átutalták a pénzt.

Folyamatosan térítik meg a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az ingóságaikban esett kárt: az állami kárenyhítés keretében a katasztrófavédelmi célelőirányzatból több mint 180 millió forintot fizetnek ki készpénzben a konyhakertekben, a gépjárművekben, a ruhaneműkben, illetve az élelmiszerekben keletkezett károkra - közölte Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos a honlapján.

A közzétett összesítés szerint az ingóságokhoz sorolt zöldkárokra - azaz a haszonállatokban, konyhakertekben és a be nem takarított terményekben keletkezett károkra - 171 károsulttal kötöttek támogatási szerződést 67 millió forint értékben, s 157 családnak már átutalták a pénzt.

A ruhaneműk pótlására és a megsemmisült élelmiszerekre 239 család írta alá a szerződést összesen 85 millió forint értékben, és 47-en a napokban kapják meg a káruk ellenértékét.

A vörösiszap-katasztrófában megsérült gépjárművekre csaknem 30 millió forintot fizetnek ki, 70 károsult kötött szerződést az állami kárenyhítésről, és 49-et már teljesítettek - olvasható a katasztrófavédelmi kormánybiztos honlapján. A felsorolt ingóságkárok összértéke 182 millió forint.

A lakóházakban keletkezett kár enyhítésére - a lakóparkokban már felépült és épülő 109 új ház mellett - 125 családnak vásároltak használt ingatlant 1,4 milliárd forintért, és 66-an kérték az ingatlanukban keletkezett káruk készpénzes kifizetését, ez összesen 757,4 millió forintot tesz ki.

Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatóján közölte: a kártalanítást az állami költségvetés finanszírozta, amely összesen körülbelül 30 milliárd forint. Az összefoglaló jelentés a http://katbiztos.katved.hu oldalon található.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetes letartóztatásban a veszprémi erőszakoskodó

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság egy 25 év körüli veszprémi fiatalembert, aki az elmúlt napokban nőket támadott meg a bakonyi megyeszékhelyen. Tovább olvasom