Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Iszapömlés - Fél éve szakadt át a tározó Ajkán

Fél évvel ezelőtt következett be Magyarország történetének legnagyobb, több tízmilliárd forintos kárt okozó ipari és ökológiai katasztrófája az ajkai térségben, tíz ember meghalt.

Fél évvel ezelőtt, tavaly október 4-én következett be Magyarország történetének legnagyobb, több tízmilliárd forintos kárt okozó ipari és ökológiai katasztrófája az ajkai térségben, tíz ember meghalt, 300 szorult orvosi ellátásra; a Torna-patak és a Marcal folyó csak évtizedek múlva nyerheti vissza élővilágát, amelyet ezer hektárnyi földterülettel együtt teljesen elpusztított a timföldgyár tározójából kizúduló folyékony vörösiszap.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. X. számú zagytározójának gátja 2010. október 4-én 12.25 perckor szakadt át, és az erősen lúgos víz azonnal elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhely nagy részét. A példátlan katasztrófa miatt két nappal később a kormány Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron megyékre veszélyhelyzetet hirdetett, amelyet Veszprém megyére vonatkozóan ez év június végéig meghosszabbítottak. A veszélyhelyzetben a kormány központi forrásból biztosítja a védekezés és kármentesítés költségeit a vis maior alap terhére, az újjáépítés költségeit megelőlegezi, és azokat az eddigi mintegy hétmilliárd forint kiadással együtt a károkozótól jogi úton visszaköveteli. A helyreállítás-újjáépítés határideje június 30.

A környezeti károk felszámolása még hónapokig eltart, a vagyontárgyakban keletkezett kár jelentős: a három településen több mint 300 házat kell lebontani, a konyhakertekben és az ingóságokban keletkezett károkról a lakosság mintegy négyszáz kárigényét összegszerűsítették, ez meghaladja az egymilliárd forintot. A kormány a károsultak támogatására létrehozta a Magyar Kármentő Alapot, amelyben az összegyűlt 1 milliárd 950 millió forintot Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely fejlesztésére, új munkahelyek teremtésére és a lakókörnyezet élhetőbbé tételére fordítják; a településeknek, illetve a károsultaknak 155 millió forintot már kifizettek.

Az iszapkatasztrófában mindenüket elvesztő családok lakhatását és az ingóságaik pótlását a kormány biztosítja, amelyhez a karitatív szervezetek is segítséget nyújtanak. Az otthonaikat elvesztő károsultak az állami kártérítésben megállapított kereten belül új, illetve használt lakás vásárlásáról dönthettek, a Belügyminisztérium jogi munkacsoportja október vége óta 289 támogatási szerződést kötött. Több mint száz lakásos lakópark épül Kolontáron és Devecserben, a családok többsége az átadásáig albérletben él. Az átmeneti szállás költségét sem a károsultaknak kell viselniük, a karitatív szervezetek meghosszabbítják a fél évre kötött albérleti szerződéseket.

A Mal négy vezetőjét, illetve munkatársát gyanúsította meg eddig a katasztrófa ügyében eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda, a bíróság a vezetők magánvagyonát zároltatta; mindannyian szabadlábon védekezhetnek. Azt, hogy ki okozta a tíz halálos áldozatot követelő katasztrófát, majd a bíróság állapítja meg. A Mal Zrt. tevékenységét a katasztrófa után felfüggesztették, majd az állami felügyelet vezetésével megbízott kormánybiztos irányítása alatt újraindulhatott a termelés a mintegy 6000 munkahelyet adó gyárban. Az állami felügyelet alatt a timföldgyár a működését biztosító környezethasználati engedélyt kapott, és bevezették a száraz technológiát is, melynek köszönhetően nem termelnek többé folyékony vörösiszapot. Több milliárd forintos beruházásokat hajtottak végre a tározótérben, a gáttesteket mozgásérzékelőkkel látták el, az átszakadt gátfalat visszaépítik, és a gyár teljes csurgalékvíz-kezelő rendszerét automatizálták.

A példátlan ipari katasztrófában a megyei védelmi bizottság mellett a katasztrófavédelem koordinálta az önkormányzatok, a rendőrség, a honvédség munkáját, a települések mentesítésében az ország több ezer önkéntese vett részt. A vörösiszap-katasztrófa hosszú távú egészségi hatásainak vizsgálatára a kormány létrehozott egy szűrőközpontot Devecserben - az eddigi vizsgálatok nem mutatnak hosszan ható egészségi problémákat. Az ötezer lakosú Veszprém megyei kisvárosban a bontási munkálatok befejezésével 21 utca eltűnik, a helyét tóval parkosított zöldterület veszi át. A kistérségi központtá lett Devecserben további fejlesztéseket terveznek, új postát és rendőrőrsöt építenek. Az ajkai térségben történt tragédia rámutatott az iparbiztonság és a környezetvédelem nemzetközi fontosságára, az ipari baleset miatt a katasztrófák európai uniós kezelésében és megelőzésében is előrelépés következhet be.

Olvasóink írták

 • 3. hidas 2011. április 03. 19:08
  „Hová tűnt az adományokból összegyűjtött 1,6 milliárd forint?! Miért nem adták oda az embereknek? Nekik adakoztunk és nem az önkormányzatoknak!!!”
 • 2. westi 2011. április 03. 15:34
  „Attól még a sugárzás ott marad.”
 • 1. Pirinyó 2011. április 03. 13:52
  „Japán ennyi idő alatt az országot ujjá fogja építeni.
  Nálunk ez nem sikerült.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riksával a Tinódi Trófeáért - galéria

Riksaverseny, sportvetélkedők, alter ping-pong, és egyéb más bolondságok a sárvári Tinódi… Tovább olvasom