Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Iszapömlés - Elkészült az új kolontári védőgát

Elkészült a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térség teljes biztonságát garantáló kettes gát Kolontáron, a védmű gáttestének és résfalának műszaki átadása megtörtént - mondta Takács Árpád ezredes, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka csütörtökön az MTI-nek.

A Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely biztonságát garantáló völgyzáró gát 1300 méter hosszú.

Takács Árpád elmondta, hogy a védmű kiegészítő funkciójaként szolgáló beépített zsilip és automata semlegesítő rendszer kiépítése a tervek szerint január elején fejeződik be.

A vízzáró technológiával megépült kettes gát megvédi a településeket az esetleges újabb iszapömléstől, összefogja és szabályozott medrekben engedi majd ki a semlegesített csurgalékvizeket.

Az alapjainál harminc méter, koronájánál hat méter széles, mintegy öt méter magas építmény a timföldgyár által már korábban megépített kettes számú körgát nyomvonalán épült, a zsilippel és az automata semlegesítő rendszerrel minden környezetkárosítást kizárnak - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széles Sándor lett a megyei kormányhivatal vezetője

Kinevezte Orbán Viktor a január 1-jén létrejövő fővárosi és 19 megyei kormányhivatal vezetőjét, és a kormánymegbízottakat. Tovább olvasom