Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Iszapömlés - Ékes József: a Mal így nem működhet tovább

Az ajaki térség fideszes országgyűlési képviselőjének eltökélt szándéka, hogy minden eszközzel megakadályozza, hogy a jövő évtől a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.

A jelenlegi technológiáját működtethesse tovább. Ékes József, aki az október 4-én kialakult és év végéig fenntartott veszélyhelyzet miatt létrehozott kármentő bizottság tagja is, az MTI tudósítójának szombaton úgy fogalmazott: parlamenti képviselőként és a védelmi bizottság tagjaként is mindent megtesz majd azért, hogy a katasztrófát okozó cég által alkalmazott technológia folytán januártól a térséget ne szennyezhesse tovább az a vörösiszap, amely tíz ember halálát okozta, és több száz házat tett lakhatatlanná egy tározószakadást követően.

A honatya megjegyezte, létezik az a technológia, s azt több országban is használják már, amelynek eredményeként a vörösiszap mennyiségét, nedvességtartamát 25 százalékra, az iszapos víz lúgosságát pedig 10 pH alá lehet csökkenteni.

Olvasóink írták

 • 6. Boli 2010. november 07. 09:08
  „Határozatban rögzítette a kormány, hogy a MAL Zrt. a felelős a vörösiszap-katasztrófáért. Csak így, mert hogy ők ilyen konktrét csávók. Mindezt pedig a Magyar Közlönyben le is hozták. http://www.origo.hu/itthon/20101105-hivatalosan-is-a-mal-zrtt-tarja-felelosnek-az-iszapomlesert-a.html”
 • 5. Boli 2010. november 07. 09:02
  „http://hetivalasz.hu/uzlet/papirgatak-32856/”
 • 4. Boli 2010. november 07. 08:58
  „"Bocsánat, Virág elvtárs, ez az ítélet" - mondta a tanúvallomást magoló Pelikán József. Milyen jogállamban is élünk, ha már egyesek most meghozzák az ítéletet? Narancskomcsi világban ez így szokás? Nem is kellenek bíróságok sem? Pártunk és államunk bölcs vezetői tudnak mindent! Honnan is ismerős ez a történet "komancs" elvtársak? Holnaptól pedig???”
 • 3. gjozsi88 2010. november 07. 08:09
  „szocdem!
  Azt viszont még senki nem állapította meg, kivéve a fidesz politikusai, hogy valójában mi okozta a katasztrófát!
  Ugyanis elég nagy hallgatás van a tekintetben, hogy az Illés Zoltán államtitkár korábbi titkára vezette környezetvédelmi hatóság kért , illetve írt elő egy olyan beruházást, ami alámoshatta a gát falát és törést okozott..., nem véletlen, hogy Illés jó Fidesz szokás szerint eltünt egy jó ideje....és ez esetben az állam a felelős ezért a katasztrófáért és nem a számüzetésre szánt MAL ZRT!
  Valamiért rohadtul siettetni akar a fideszes politikai vezetés..., jogállamban lehetetlen, hogy az ok ismerete nélkül ,elkövetett bünről beszéljünk!”
 • 2. Goldmund 2010. november 06. 21:13
  „Azért vegyük figyelembe, hogy ez a cég egyúttal 1100 ember munkahelye is. És valószínűleg még jónéhány beszállítónak, szolgáltató cégnek ad megrendelést.
  Nem hinném, hogy ezek az emberek el tudnának helyezkedni a környéken, ha bezárna a MAL.
  Nem véletlen, hogy a vegyipari dolgozók szakszervezete is kérte, hogy mihamarabb újraindulhasson a cég.

  Az más kérdés, hogy tarthatatlan állapot, hogy jelenleg is szivárog a lúgos lé a Torna-patakba.
  Talán az lehet megoldás, hogy az állam kiépíti azt a technológiát, amire a cikk utal, és ennek ellenértékeként tulajdonrészt szerez a MAL-ban. Persze most minden fillérre szüksége van a költségvetésnek, úgyhogy csak ÁLMODIK A NYOMOR....”
 • 1. szocdem 2010. november 06. 19:10
  „A MAL-t nem lett volnaszabad engedni újra elindulni.

  Az embereket evakuálni kellett volna a környékről, a Zrt-t meg betemetni - a tulajaival együtt! egy tucat halott, soha be nem gyógyuló sebeket okozott emberek lelkében és a természetben -ami utóbbi egyébként a HAZÁNK része..

  Newm is értem hogy miért nem tiltakoznak a bajuszpedregetős csendőrromantikusok? Nekik csak az a haza ahol laknak? (Igaz, világot járt ember alig van közöttük.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Sárvár és Gérce között

Sárvár és Gérce között, a 84-es számú főúton szombaton délelőtt halálos kimenetelű közlekedési… Tovább olvasom