Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Iszapömlés - Egymilliárd forintos kár az ingóságokban

A vörösiszap-katasztrófa csaknem egymilliárd forintos kárt okozott a lakosság ingóságaiban Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen.

A három érintett településen négyszáz kárigényt összegszerűsítettek - mondta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka vasárnap az MTI-nek.

Kivágó Tamás közlése szerint a tavaly október elején történt iszapömlés a legnagyobb kárt Devecserben okozta, ott 287 embernek összesen 767 millió forintos kára keletkezett az ingóságaiban.

Kolontáron 64 igénylőnek 193 milliós, míg Somlóvásárhelyen 49 károsultnak 13 millió forintos vagyoni kárát összegszerűsítették a január 15-i határidőre. Az összesen 973 millió forintnyi kárt az állam a Magyar Kármentő Alapba beérkezett forrásokból téríti meg a károsultaknak - tette hozzá a koordinációs központ parancsnoka.

Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy hétfőn rendkívüli ülést tartanak az Országházban, ahol konkrét kifizetésekről is döntenek. A kármentő alap bizottsága a három település - Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely - önkormányzata mellett a karitatív szervezetek két munkatársát bízta meg a lakossági kárigények összesítésével.

A kormány tavaly november 4-én határozott arról, hogy a támogatja vörösiszap-katasztrófában károsult ingatlanok tulajdonosai háztartási ingóságainak pótlását, ingatlanonként 500 ezer forintos értékhatárig, továbbá személyenként 200 ezer forintot igényelhettek a ruhanemű pótlására.

A Magyar Kármentő Alapba decemberig beérkezett több mint 1,6 milliárdból 155 millió 224 ezer forintot fizettek ki a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, ebből a kármentő bizottság Devecser önkormányzatának 138 millió 574 ezer forintot, a kolontári önkormányzatnak 14,5 millió forintot, míg Somlóvásárhelynek 2 millió 150 ezer forintos támogatást ítélt meg - közölte honlapján a kármentő alap.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el.

A szerencsétlenség következtében tíz ember vesztette életét, Devecserben 225, Kolontáron 34, Somlóvásárhelyen pedig két ingatlan vált lakhatatlanná.

Olvasóink írták

  • 1. Julianusz 2011. január 16. 22:16
    „Megkérdezném, hova került a több kamionnyi külföldről és hazai cégektől magánszemélyektől érkezett adomány????? Volt olyan képriport, hogy tele kamionok háztartási gépekkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy vegyi anyagokat szállító kamion az M70-es autóúton - képek

Egy személyautót összetört annak a kamionnak a rázúduló rakománya, amelyik hajnalban borult fel az… Tovább olvasom