Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Iszapömlés - Az LMP leállíttatná a lakosság visszatelepítését

A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika azt követeli a kormánytól, hogy Kolontáron és Devecserben állítsa le a lakosság visszatelepítését.

Továbbá a kormány azonnal találja meg az eddig visszatértek számára a más településeken való elhelyezés lehetőségét - írják az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

Az írásban "felelőtlennek" nevezik azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek nyomán a vörösiszap-katasztrófa által sújtott településekre már a múlt héten megkezdték a lakosság visszatelepítését.

Emlékeztetnek arra, hogy a két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint tíz négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyezőanyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a száradó vörösiszapból fakadó, nehézfémekkel és más veszélyes anyagokkal szennyezett por koncentrációja a hivatalos, és a független mérések szerint jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. Hangot adnak annak a meggyőződésüknek, hogy a lakosság visszatérésének engedélyezése és szorgalmazása "a kormányzat részéről az érintettek egészségével való felelőtlen játék".

Hozzáteszik, hogy emellett vasárnap óta esik az eső a térségben, és a hét egészére csapadékot jeleznek, miközben a sérült tározó északi falának statikai állapotáról "továbbra sincsenek megnyugtató hírek", a környezetvédelmi államtitkár szerint az "bármelyik pillanatban leszakadhat".

Kijelentik, hogy ha ez bekövetkezik, az a további kazetták stabilitását is veszélyezteti. Véleményük szerint egy ilyen újabb baleset esetére az elmúlt két hétben sietve létrehozott, és csupán Kolontárt védő gátak nem jelentenek megfelelő védelmet. Felhívják a figyelmet arra is, hogy Devecserből már kivonták azokat a katonai egységeket, amelyek baleset esetén az evakuálást végrehajthatják. Mindez a településekre visszatért közösség életének veszélyeztetésével egyenlő.

Olvasóink írták

  • 1. Julianusz 2010. október 19. 09:00
    „Nem gyanús, hogy csak azoknak az embereknek a viszatelepítése, ill annak segítése folyik, akik vissza akarnak menmni???? Senkit nem toloncolnak, tuszkolnak vissza. De ha valaki egy életet leélt már a saját kis hajlékában, anit ő épített, gondozott, az nem akarja elhagyni, lásd a kitelepítéskor is maradtak néhányan a saját felelősségükre. Nem kéne az emberek helyett dönteni az ő életükről, sokkal inkább segíteni őket, hogy saját dőntésük szerint tudják rendbehozni életüket. Akik menni akarnak, abban kapjanak segítséget, akik maradi akarnak, ők abban kapják meg a maximális támogatást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött drogterjesztőt fogott el a rendőrség Debrecenben

Egy körözött kábítószer-terjesztőt és öt kábítószer-fogyasztót fogott el a rendőrség Debrecenben. Tovább olvasom