Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Iszapömlés - A The New York Times címlapon számolt be a tragédiáról

A címlapján, a fejléc alatt közölt fotóval harangozta be a magyarországi vörösiszap-tragédiáról szóló beszámolóját szerdai számában a The New York Times.


Magyarország rendkívüli állapotot hirdetett a mérgező ár miatt - hangzott az induló címlapfotó alatt elhelyezet cím, amely a lap nyolcadik oldalas, részletes tudósítását harangozta be. Az első oldalon közölt, egysoros összesítés szerint a mérgező gyári iszap több kisvárost elöntött, négy ember halálát okozva és 120 személynek sérüléseket okozva.

A The New York Times címlapjának induló, négyhasábos felvételét az MTI fotóriportere, Mohai Balázs készítette. (A legtöbb amerikai napilap hat hasábon tördeli a cikkeket.)

A lap belsejében publikált - két fotóval és két térképpel illusztrált - fél oldalas tudósítását Prágában keltezték, de azt a lap Berlinben, Rómában és Washingtonban dolgozó munkatársainak jelentései megtámogatták. Az amerikai újság tényszerű beszámolójában az ismert magyarországi tényekhez és európai véleményekhez hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége a vörösiszapot nem tartja sem mérgező, sem pedig rákkeltő anyagnak. Annak ellenére sem, hogy a salakanyag nyomokban gyakorlatilag a Föld kérgében előforduló összes elemet tartalmazza.

A The Wall Street Journal a címlapján az Egyesült Államok és világ legfontosabb eseményeit összegző kishír-összeállításában négy sorban összegezte a történteket, majd a 14. oldalon budapesti tudósítását közölte öt hasábon, egy fotó kíséretében.

A USA Today az AP amerikai hírügynökség budapesti tudósításának fél újságoldalas tudósítását nyomtatta ki, Magyarország iszapkatasztrófa ellen küzd címmel, több fotó kíséretében.

A The Washington Post 12. oldalán A mérgező áradás következményei címmel négyhasábos, Devecseren készült fotót közölt, kétsoros képaláírásban összegezve a történteket. A The Washington Times egy három és fél hasábos, szintén devecseri AP-fotót publikált, s Ökológiai katasztrófa címmel, és fél hasábos fülszövegben ismertetette a legfontosabb tényeket.

A katasztrófáról keddi híradásaiban és internetes híroldalain az ABC, a CBS, a CNN, a Fox News a NBC is beszámolt. A világhálón közzétett szöveges kiadásaikban a vezető amerikai televíziók szerdán arról is hírt adtak, hogy az ügyben vizsgálatot indított a Nemzeti Nyomozó Iroda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdöbbentő légifelvételek a katasztrófáról: mindenhol az iszap az úr

Légifelvételek készültek az átszakadt gátról és az iszap borította Devecserről a tragédia után két… Tovább olvasom