Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Iszapömlés - A korrupció mocsarában címmel jelent meg cikk egy svájci újságban

A korrupció mocsarában címmel jelent meg cikk vasárnap a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap internetes oldalán a magyarországi vörösiszap-szennyezésről.
A hétfői tragédia részleteinek felelevenítése után a lap felidézi: a veszprémi hatóságok a gátszakadás előtt két héttel ellenőrizték a MAL Zrt. alumíniumüzemének iszaptározóját, és mindent rendben találtak.

Egyelőre nem világos, hogy szakmai tévedés történt, vagy korrupció áll-e a háttérben - veti fel a lap varsói keltezésű írásában. Míg az Európai Unió budapesti képviseletén tartózkodnak ez utóbbi lehetőségének kommentálásától, a magyar környezetvédő szervezetek nyíltan fogalmaznak.

"Az uniós irányelveket precízen lefordítják Magyarországon, de ezek gyakorlati alkalmazása még nagyon gyenge szintű" - jelentette ki Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport képviselője.

Szerinte mindenekelőtt a korrupció hátráltatja az EU-szerte szabványként elfogadott környezetvédelmi törvények alkalmazását. Lenkei kiemelte azt is, hogy "Magyarországon - 45 évnyi kommunista uralom után - rendkívül fejletlen az emberek környezettudatossága, az erre való nevelés ma még komoly problémát jelent".

A Neue Zürcher Zeitung idézi az euractiv.hu hírportál főszerkesztőjét, Kalmár Szilviát is, aki viszont úgy vélte: a magyar hatóságok rendszerint betartják az uniós irányelveket.

Szinte az összes új tagállamnak hátraléka van a környezetvédelmi szabályok átültetése terén, sőt a helyzet ezen a téren Dél-Európában sem a legjobb - mondta Kalmár. A svájci lap írása végén kitér arra, hogy a politikailag két részre osztott országban heves vita folyik arról, hogy ki a felelős a történtekért.

Budapest a történtek után nyilvánvalóan fel akarja mérni, hogyan lehetne szigorítani az alumíniumgyártás környezetvédelmi előírásain.

Az EU csak minimumkövetelményeket ír elő, az egyes tagállamok saját maguk bevezethetnek ezeknél szigorúbb szabályozást - mutat rá az újság.

Olvasóink írták

 • 6. knifemaster 2010. október 11. 13:07
  „5. hozzászólás Bringás 2010.10.10. 23:14
  Ez a mondat nekem is tetszik,annak a fényében,hogy a kisalföld már leközölt olyan cikket,amiben osztrák tahó hordta át a szemetét magyar területre.”
 • 5. Bringás 2010. október 10. 23:14
  „"Magyarországon rendkívül fejletlen az emberek környezettudatossága, az erre való nevelés ma még komoly problémát jelent".
  Ehhez történetem is van:
  Puchbergben voltunk a nyugat-magyarországi határtól kb 60 kilométerre. Van ott egy szép vízesés és hozzá vezető turista utak. Sehol egy eldobott Pet palack, vagy egy kiszolgált hűtőszekrény. Csak a vízesés kövei között találtunk egy "sajtos tallér" feliratú zacskót.
  Nálunk az út szélére való szemétkihordásnak külön kultúrája van. Ezt csinálja a kisember, a nagy meg 30 méter magas zagytározót. Ha nincs ez a baleset ez lett volna a magyar "Burzs Dubai".”
 • 4. Hosse 2010. október 10. 21:47
  „A gatnak nem kellett volna kiszakadnia. Pont. Akar egy vizieromu gatnak, ez esetbe is megvoltak a szamitasok. Az esozesek nem jatszhatnak szerepet, nem kell a duma. Es ha nagy esozesek vannak, kell lennie tartalek levezetonek ahogy vizieromu eseteben. Mindegy hogy mikor volt megepitve, levezetesnek kellett lennie, regebben is tudtak jol epiteni/statikai szamitasakat vegezni. Ha nem betonbol epitettek hanem gyalult agyag-ko agyat hasznaltak,ami neha kemenyebb tud lenni es jobb a mai bettonnal, ennek az Alapjat is ellenoreztek geologiai furrasokkal / minden epitkezesnel geologia meresek/probakat kell venniuk, jo melyen. Tehat plane ha lakossag van a kornyeken, az szakmai periodikus ellenorzes kotelleseg es az a minimum.Engem az bosszant hogy megtortentek utan sem ugy reagalnak ahogy kellene.Hany ilyen es ehez hasonlo gatak vannak Magyarorszagon es Eu-ban,illetve keleti orszagokban, es kifigyeli ezeknek az allapotat, figyelik e egyaltalan ?? tanulnak e a tortentekbol ?? es mi az hogy "mederbe probaljak tartani a vorosiszapot"? mozogjanak mar mielott meg nem kovetkezne be vmi. Majd etetik a szerencsetlen nepet a "szabad" sajtoval, es sajna "buzleni fog" , mar most nem zarom ki a gat direkt kiszakitasat.”
 • 3. okostojas007 2010. október 10. 19:47
  „ja és még a bűbos banka kör tagja is volt ......
  ( zay andrea )”
 • 2. okostojas007 2010. október 10. 19:42
  „hogyan lesz egy személyi titkárnőből környezetvédelmi igazgató aki aláírta azt a jegyzőkönyvet ani szerint a tározó rendben vann...
  na a zeitung ilyesmit kapirgál ....
  keleten a helyzet változatlan maradt....”
 • 1. szocdem 2010. október 10. 16:22
  „Az Eu szabályok adottak, csak be kellene azokat (is) tartani.

  De ezen a területen vajon hogy hoznának valóban szigorú szabályokat? Ne feledjük: Gyurcsány Ferenc maga is egy iylen katasztrófa medence tulajdonosa. Az Ő idejében persze hogy nem születtek a pénztárcájára is ható szigorú törvények.

  MA a Fidesz ami POLGÁR párt, kiszolgáltatottja a full gazdag rétegenk, tehát szintén nem hozhat oylan törvényt, ami csorbthatja az elvtársak anyagi érdekeit - nem ezt gérte, és deklaráltan a POLGÁROK és nem a nép egészének pártja.....

  Már pedig ez a vörös sz@r mindenütt ott van, és ellepheti a fél dunántúlt a hozzáértők szerint..

  Talán nem véletlen, és a jövőt is jól mutatja, hogy amyg ebben az országban egy kiló kolbászért bárkit azonnali börtönre itél a szakmaszerető büntetőjog, addig itt a potens elkövetők még csak vizsgálati fogságba sem kerültek! Nehogy kiradrozza közben Őket valaki a 100 leggazdagabb listájáról...

  Szóval a Zeitung valami oylasmit kapirgál, ami van: "bazi nagy veres mocsár"... és nem akar sosem kiszáradni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A katasztrófa környékén már kötelező a porálarc és a védőszemüveg viselése

Az ÁNTSZ legújabb légszennyezettségi mérései alapján a katasztrófával érintett területeken a levegő… Tovább olvasom