Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Iszap: civilek ellenőrzést követelnek

A podgoricai alumíniumipari kombinát (KAP) vörösiszap-tárolóinak műszaki ellenőrzését követelték civil szervezetek a hét végén Montenegróban.
A civilek szeretnék megtudni, mekkora a veszélye annak, hogy a montenegrói főváros mellett megismétlődik a nem egészen két hete Veszprém megyében, a Magyar Alumínium Zrt ajkai timföldgyáránál bekövetkezett katasztrófa. A podgoricai üzem közölte, a vörösiszapot jelenleg két medencében tárolják szilárd állapotban. A vállalat szerint nincs veszély, mert jelenleg nem folyik termelés a timföldüzemben.

A civilek ennek ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy folytassanak le vizsgálatot. Nemcsak Montenegróban, Szerbiában is próbálnak utánajárni, mekkora a veszélye egy hasonló környezeti katasztrófának, mint amilyen Magyarországon történt.

A Beta szerb hírügynökség a közép-szerbiai Gornji Milanovactól nyolc kilométerre északra, a Rudnik hegységben működő ólom- és cinkbánya igazgatóját kérdezte arról, fennáll-e a veszély, hogy a bánya melletti, nyolc hektáros területen 9 millió tonna meddőt visszatartó, 130 méter széles, 50 méter magas gát fala megrepedjen, ami a magyarországi vörösiszapömléshez hasonló ökológiai katasztrófát okozna.

Aco Ilic azt mondta, "lényegében hipotetikus" ez a veszély, szavai szerint legfeljebb egy "kataklizma", például rendkívül nagy erejű földrengés esetén fordulhatna elő ilyesmi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 23 kolontári ház lebontásáról döntöttek

Újabb 23 kolontári lakóház lebontásáról döntött a védelmi bizottság vasárnap Devecserben tartott… Tovább olvasom