Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Iszap: 30 per a MAL ellen

Hozzávetőleg 30 kártérítési per folyik a Mal Zrt. ellen, ezek egyikében sem dőlt még el a jogalap kérdése, az, hogy a Mal felelős-e a tavalyi vörösiaszap-katasztrófáért - közölte Ruttner György ügyvéd, a cég jogi képviselője kedden újságírókkal az illetékes parlamenti vizsgálóbizottság ülését követően.

A testület Bakonyi Árpádot, a Magyar Alumíniumipari Rt. volt elnökét hallgatta meg, aki az Ajkai Alumíniumipari Kft. 1997-es privatizációjáról azt mondta: az akkori vételár korrekt volt, nem 10, hanem összesen 443 millió forintért kelt el a cég.

A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősséget vizsgáló bizottság ülése után Ruttner György kijelentette: korai még vizsgálni a felelősség kérdését, a hozzávetőleg 30, a Mal Zrt. ellen indított kártérítési polgári perben egyebek közt a csapadék mennyiségére, a szeizmológia mozgásokra vonatkozó szakértői véleményeket elemzik.

Leszögezte: a katasztrófa bekövetkezésének okairól az illetékes hatóságok még nem tudtak hivatalos, megnyugtatató, vagy objektív álláspontot kialakítani; az eljáró bíróságok még egyik perben sem állapították meg a Mal Zrt. felelősségét, peren kívüli egyezségek viszont már köttettek.

Bakonyi Árpád, aki 1995. május 30. és 1997. december 31. között volt a Hungalu Magyar Alumíniumipari Rt. elnöke volt, a bizottság ülésén arról beszélt, hogy a 1997-ben a vevő, az Inotai Alumínium Kft. az Ajkai Alumíniumipari Kft. 10 millió forintos vételára mellett átvállalta cég 433 millió forintos azonnal fizetendő kötelezettségeit

Olvasóink írták

  • 1. bubu87 2011. április 12. 18:01
    „Nyugi szar sem lesz az egészből....ebben nagyon sok szegfüsnek bent van a keze...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 83-as úton - Két súlyos sérült

Két ember súlyosan, egy könnyebben megsérült, amikor frontálisan összeütközött két személyautó a… Tovább olvasom