Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Iszap - Gyertyagyújtással emlékeznek az áldozatokra

Több mint háromszáz ember gyújtott gyertyát a vörösiszap-katasztrófa kilenc halálos áldozatának lelki üdvéért alig két óra leforgása alatt vasárnap este a kolontári temetőben.

A négy héttel ezelőtt bekövetkezett ipari és ökológiai katasztrófájának mind a kilenc áldozata kolontári lakos volt. Közülük nyolcat már eltemettek, míg a legfiatalabbat, a 14 hónapos Angyalka nevű kislányt nem tudták végső nyugalomra helyezni, mert édesanyját és hároméves testvérét súlyos égési sérülésekkel kórházban kezelik. A végtisztességet a jövő héten tudják megadni számára - mondták az MTI tudósítójának a család egykori szomszédai.

Mindenszentek és halottak napja alkalmából somlóvásárhelyiek, devecseriek és a környező településekről is érkeztek emberek, hogy gyertyát gyújtsanak a falu „védettebb” részén lévő aprócska temetőben. A sírkert mögötti parkoló teljesen megtelt, az emberek a katasztrófa következményeiről beszélgettek egymással, és az áldozatok hozzátartozóival. A temetőhöz vezető úton géppisztpolyos rendőrök állnak, akárcsak Devecser határában. A katasztrófa sújtotta települések temetőiben égő gyertyákat és mécsesek ezreit már több száz méteres távolságról lehet látni.

Gyertyák és mécsesek égnek a kolontári templomdomb alatt lévő világháborús emlékmű előtt is, amelyre a nyúli vállalkozók egy márványtáblára azt vésették: „Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozataiért. 2010. október 4." Hétfőn délelőtt és délután misét tartanak Devecserben és Kolontáron is az áldozatok emlékére a katolikus templomokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszap - A devecseri cigánytelep felszámolását kéri az OCÖ

A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének végleges felszámolását, a… Tovább olvasom