Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Iszap - Döntenek a kárigényekről

Még a héten dönt a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ingóságokkal kapcsolatos kárigényéről a devecseri önkormányzat szociális bizottsága, a kárenyhítésről szóló rendelet módosítását szerdán fogadta el a város képviselő-testülete - közölte a polgármester csütörtökön az MTI-vel.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a 320 károsult devecseri családból 275-tel már egyeztetett az önkormányzat által létrehozott munkacsoport. A város gazdasági és szociális bizottsága felülvizsgálja a benyújtott kárigényeket, és dönt a vitás kérdésekben.

Az egyeztetéseket három hete végző munkacsoport eddigi adatai alapján a lakosság ingóságokban keletkezett kára eléri a 620 millió forintot - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az összeg az első összesítéshez képest 25 százalékkal csökkent, mert a kárbejelentő nyilatkozatokon olyan tételeket is felsoroltak (kazán, csaptelepek, radiátor), amelyek nem tartoznak az ingóságok közé.

Toldi Tamás közölte, hogy a lakóépületekben lévő ingóságok pótlása három részben történik: a Magyar Vöröskereszt a háztartási gépeket, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség a bútorokat, a segélyszervezeteket tömörítő Civil Humanitárius Koordinációs Központ pedig az egyéb ingóságokat pótolja.

Az új rendelet szerint a bútorok pótlására maximálisan egymillió forintos vásárlási utalvány adható, ez a határ a belügyminiszter egyedi elbírálása alapján túlléphető. Hozzátette: a károsodott lakóépületbe bejelentett személyek ruha- és élelmiszerkárainak megtérítését 200 ezer forintos értékhatárig vállalta az állam, a rendszeres szociális segélyen élők ennél kevesebbet kaphatnak, de minden esetet a szociális bizottság vizsgál.

Az állami kártalanítás részeként a károsultak készpénzben - az új rendelet szerint "a támogatás készpénzben történő kifizetésén elsősorban folyószámlára történő átutalást kell érteni" - kaphatják meg a családonként legfeljebb egy gépjárműre, illetve a konyhakertekben és a haszonállat-állományban keletkezett kárra megítélt összeget.

A 24 oldalas rendelet tartalmazza, hogy az önkormányzat a károsultakkal kárenyhítési megállapodást köt, amelyben a támogatott az ingóságokkal kapcsolatos kárigényéről lemond az állam javára. (Az állam a károkózóval szemben akarja évényesíteni a kárigényt.)

A támogatás összegébe nem számít bele a segélyszervezetektől kapott élelmiszer-, ruha- és tisztítószer-adomány, a Magyar Kármentő Alapból kapott támogatás, valamint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-től kapott egyszeri gyorssegély összege.
A támogatottak nevét és a támogatás összegét az önkormányzat közzéteszi.

Az összesítés után a kártérítés összegét az önkormányzat lehívja a katasztrófaelhárítási célelőirányzatból, és a beérkezés után tíz napon belül utalja tovább a pénzt a károsultaknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borverseny, koncertek, felvonulás Kőszegen - Így ünneplik a tavaszt

A tájegység múltjában és jelenében kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek, így idén is… Tovább olvasom