Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Ismét van rabbija a szombathelyi zsidóságnak

A hétvégén beiktatták Szombathely új vallási vezetőjét - a városnak 1952 óta nem volt rabbija.
Új korszak kezdődött a szombathelyi zsidóság életében, miután a hétvégén felavatták a Bernstein Béla Kulturális Központot, és beiktatták a hitközség új vallási vezetőjét, Aharon David, azaz Petrovits Péter rabbit; a városnak 1952 óta nem volt rabbija - írta hétfői számában a Vas Népe.

Tágra nyitjuk kapuinkat, várunk minden jó szándékú embert - hangsúlyozta Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, aki az erkölcsi, szellemi fejlődés helyének szánja a kulturális központot.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint az újrakezdés öröme fejeződik ki abban, ami Szombathelyen történt.

Bernstein Bélát 1892-ben avatták rabbivá Budapesten és még abban az évben 24 éves korában foglalta el Szombathelyen a kongresszusi rabbinátusi széket, amit 17 éven át meg is tartott. Szombathelyen újjászervezte a középiskolai hitoktatást, hat tantermes iskolát építtetett - számolt be életéről Mayer László levéltáros.

A kulturális központnak helyet adó épületről elmondta: azt 1946-ban kapta vissza a hitközség. A szépen felújított épületben elsőként, október 27-től - a hitközség és az Országos Rabbiképző Egyetem közös szervezésében - több szemeszterből álló szabadegyetemi előadássorozat indul Zsidónak lenni címmel - írta a Vas Népe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segíteni akart: Nem volt áramtalanítva a gép, a fiatalember meghalt

Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen… Tovább olvasom