Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Iskolakezdési támogatás – adózási kedvezmények

A béren kívüli juttatások között az egyik legkedveltebb az iskolakezdési támogatás.


Adózási szabályai idén megváltoztak, erről adott tájékoztatást portálunknak az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.

Az iskolakezdési támogatás címén kifizetett juttatás után akkor lehet kedvezményesen adózni (25 százalékos személyi jövedelemadó), ha azt a munkáltató a vele munkaviszonyban álló, a gyermek után családi pótlékra vagy hasonló ellátásra jogosult szülő, vagy a vele közös háztartásban élő házastársa részére nyújtja. További feltétel, hogy azt a tanév első napját megelőző vagy azt követő 60 napon belül kell kifizetni.

A kedvezményes támogatás összege gyermekenként nem haladhatja meg az adóév első napján érvényes minimálbér harminc százalékát, azaz idén a 22.050 forintot. A juttatásnak az is feltétele, hogy a gyermek közoktatásban vegyen részt, vagyis az adott tanévkezdéskor általános iskolai tanulmányait megkezdje vagy általános, vagy középiskolában folytassa.

A juttatást csak tankönyv, taneszköz vagy ruházat vásárlására lehet felhasználni. A támogatást a munkáltató készpénzben vagy vásárlási utalvány formájában adhatja. Készpénz esetén a vásárlásról a munkáltató nevére kiállított számlát kell kérni. Iskolakezdési támogatást egy gyermekre vonatkozóan több munkáltató is adhat, mindkét szülő részesülhet benne akkor is, ha egy munkahelyen dolgoznak.

Változás a tavalyi szabályozáshoz képest, hogy a támogatás 22.050 forintot meghaladó részét természetbeni juttatásnak kell tekinteni, ami után a munkáltatót 54 százalék személyi jövedelemadó és a személyi jövedelemadóval növelt érték után 27 százalékos társadalombiztosítási járulék terheli. A személyi jövedelemadó-törvény továbbra is kifejezetten az iskolakezdéshez biztosítja ezt a kedvezményt, ezért óvodás gyermekek után ilyen támogatás adómentesen nem adható.

Olvasóink írták

  • 2. Anyuka32 2010. augusztus 12. 08:36
    „Na mi ezért nem kapunk iskolakezdésit, hogy a főnöknek ne kelljen adóznia!!Köszönjük!!!”
  • 1. Csetneky 2010. augusztus 11. 20:39
    „Milyen jó, hogy ezután is adózni kell, ilyenkor mindig eszembe jut a jó libás. Köszönjük Mszp, megcsináltátok, igen, igen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott rágógumikkal bukott le egy kanadai-magyar társaság Zalában

Egy kanadai és két magyar állampolgár ült abban a brit rendszámú autóban, amelyről közúti ellenőrzés… Tovább olvasom