Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Iskolák összevonásáról döntött a nagykanizsai közgyűlés

Nyolc oktatási intézményt érintő összevonásról döntött Nagykanizsa közgyűlése csütörtökön soron kívüli ülésen, ellenzéki tiltakozás mellett, számos érintett pedagógus jelenlétében.

A közgyűlési vitában szocialista, jobbikos és független képviselők egyaránt azt hangsúlyozták, hogy a két-két általános iskola és ugyanennyi középiskola igazgatásának a következő tanévtől tervezett összevonása nem jár jelentős anyagi megtakarítással, de előrevetíti az iskolák elsorvasztását vagy bezárását. Azt is kezdeményezték, hogy a Fidesz képviselői közül két intézményigazgató ne szavazzon, miután mindketten érintettek a kérdésben, de az erről szóló javaslatot végül nem fogadták el.

A megjelent és szót kért pedagógusok azzal érveltek, hogy az összevonást nem előzték meg hatástanulmányok és nem látják biztosítottnak az iskolák önállóságát. Több képviselőhöz hasonlóan a döntés elhalasztását kérték legalább addig, amíg az új közoktatási törvény elkészül. Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP) a vitában azt hangsúlyozta: Nagykanizsa több mint négymilliárd forintot költ évente az iskolák működtetésére, ez is azt támasztja alá, hogy felelősséggel, előrelátással gondolkodtak, amikor előterjesztették az összevonásokat. Dénes Sándor alpolgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte: nem akarják elvenni az intézmények függetlenségét, nem csorbítják a diákok jogait és lehetőségeit, nem akarnak iskolákat bezárni, csupán azokat kettesével közös irányítás alá vonják.

A csaknem másfél órás vita végeztével tíz igen és hat nem szavazattal, egy tartózkodás mellett, név szerinti szavazáson döntöttek úgy a képviselők, hogy az előterjesztést elfogadva megtörténik az iskolák összevonása. Igennel a Fidesz képviselői szavaztak, egy szocialista városatya tartózkodott. A szavazást követően a jelen lévő több tucatnyi pedagógus a teremben és az épületből kivonulva is nemtetszését fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. A közgyűlési döntést megelőző hetekben már több nagykanizsai intézmény tanárai és diákjai is tiltakoztak az összevonások ellen. A Cserháti szakképző iskola szervezésében több százan vettek részt a belvárosban tartott demonstráción, a Bolyai általános iskola alkalmazotti közössége pedig a megyei napilapban megjelentetett fizetett hirdetésben foglalt állást a tervezet ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Síremléket avattak Bujtor Istvánnak Balatonszemesen

Rokonok, barátok, művésztársak jelenlétében avatták fel a két éve elhunyt Bujtor István… Tovább olvasom