Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Iskolabezárások és -összevonások lehetnek Szombathelyen

Egy középiskola és egy általános iskola bezárását és több oktatási intézmény összevonását javasolja az a tervezet, amelyet a szombathelyi önkormányzat megbízásából készített egy intézmény.

A Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet (KÖRPI) szakértői által készített kilencvenoldalas munkaanyagot, amelyről még csak ezután tárgyal majd az önkormányzat oktatási bizottsága, és várhatóan áprilisban kerül a közgyűlés elé, szerdán feltették az önkormányzat honlapjára.

A tanulmány készítői a Szent Györgyi Albert Középiskola és a Reguly Antal Általános Iskola bezárását, illetve az oktatás kifutó rendszerű megszüntetését javasolják a két intézményben. Az iskolák speciális osztályait, a Szent Györgyi esetében például a videó-drámaosztályt és a sportosztályt, valamint az egészségügyi szakmacsoportot oktató osztályokat más középiskolák vennék át.

A főként német nemzetiségi oktatást végző Reguly Antal Általános Iskolát a Désy Huber Általános Iskolával vonnák össze, ezt azonban még egyeztetni kell a helyi német kisebbségi önkormányzattal is.

Közös igazgatás alatt működtetnék a Gépipari, Informatikai Szakközépiskolát, a Puskás Tivadar Fém és Villamossági Szakközépiskolát, valamint a Savaria Szakközépiskolát és az érintett középiskolák kollégiumait is.

Ugyancsak közös igazgatást és működtetést javasolnak a külső szakemberek a Horváth Boldizsár Közgazdasági Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépző Iskola és Kollégium esetében is.

Az oktatási intézmények átvilágítása után a tanulmány készítői rámutatnak arra is, hogy több intézményben ugyanolyan, vagy egymáshoz nagyon hasonló szakképzést nyújtottak. Ezek összehangolásában szerintük a térségi integrált szakképző központ nyújthat segítséget.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák, a jelenlegi oktatási intézményhálózat fenntartása mellett már nem érthetők el komoly megtakarítások, ehhez a struktúra megváltoztatására van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb zalaegerszegi családi házban találtak lőszereket

Egy újabb családi háznál is lőszereket, lövedékeket találtak a rendőrök, ezért kiterjesztették a helyszínelést és a lezárást abban városrészben, ahol hétfő este halálos áldozattal járó robbanás történt. Tovább olvasom