Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Így néz ki az elhagyatott alsóörsi úttörőtábor - videó

Az üdülő méltán népszerű volt a fiatalok körében, minden nyáron teltház volt. 2003-as bezárása óta benőtte a gaz, a faházak eltűntek, a berendezést ellopták. A balatoni álom szertefoszlott.
Az alsóörsi üdülő eredetileg úttörőtábornak épült a hetvenes évek elején, ahol a dunai vasmű dolgozóinak gyermekei keddvezményesen, vagy akár ingyen is nyaralhattak.

A gyermeküdülő méltán népszerű volt a fiatalok körében, hiszen természeti adottságainak és a Balaton közelségének köszönhetően minden nyáron teltház volt.

Pár évvel később a megszorításoknak köszönhetően a balatonszéplaki tábor is átköltözött ide, így a gyermeküdülő tovább bővült. Ekkor nagyjából harminc faház, sportpályák, étterem, szórakozóhely biztosította a gyermekek szórakozását.

Az étkező a tábor virágkorában
Az étkező a tábor virágkorában

A dunai vasmű túlélte a rendszerváltást ezért az úttörőtábor is tovább üzemelhetett, de már ifjúsági tábor néven.

A kilencvenes évek végétől a PC Guru nevű újság nyári táborokat szervezett a Balaton partján, és 1999-ben Alsóörsre esett a választás, ahová később minden évben visszatértek. Az egykori úttörőtábor így már a felnőtt fiatalok körében is népszerűnek számított.

2003-ban a Dunaferr úgy döntött hogy megválik a tábortól, így a hivatalos közlés szerint bizonytalan ideig bezárták a népszerű üdülőt. Bár sokan lobbiztak a tábor további üzemeltetéséért, a gyermeküdülő végül mégsem nyitott ki a 2003-as szezonra, hiába volt szinte teltház arra a nyárra.

Az étkező napjainkban
Az étkező napjainkban

A terület egykori és jelenlegi gondnoka szerint óriási pazarlás volt egy ilyen tábort tönkretenni, hiszen a gyerekek fillérekért nyaralhattak a Balaton partján, és ezt jobban meg kellett volna becsülni.

Évek múltával a területen elkezdett nőni a gaz, idővel a faházak is eltűntek, a megmaradt épületeket megrongálták, az ablakokat betörték, a berendezéseket ellopták. A balatoni álom végül szertefoszlott.

A Szellemvárosok videójában a terület gondnoka további érdekességeket mesél a pusztulásra ítélt üdülőről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A főútra omlott a löszfal Fonyódon - marad a félpályás útzár

Az utóbbi másfél évben háromszor kellett lezárni a főutat, tavaly februárban már négy hónapra. Tovább olvasom