Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Húsvét - Ferenc pápa szentmisét mutatott be

Az éhezők segítését szorgalmazta Ferenc pápa húsvéti beszédében.

13.20 - Az éhezők segítését szorgalmazta Ferenc pápa húsvéti beszédében

A világot sújtó éhezés és a konfliktusok leküzdését, a védtelenek és kizsákmányolt emberek védelmét szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondott beszédében. Ferenc pápa olasz nyelvű húsvéti beszédében az Úr segítségét kérte, hogy leküzdjék "az éhezés csapását", amelyet a konfliktusok csak súlyosbítanak, de súlyosbít "a cinkosságunkkal folyó hatalmas pazarlás" is.

Az egyházfő a védtelenek, a gyermekek, a nők és az idősek védelmét sürgette, ők gyakran kizsákmányolás áldozatai, és magukra vannak hagyva. Szólt a Guineát, Sierra Leonét és Libériát sújtó Ebola-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik a "gondatlanság és végletes szegénység" miatt terjedő betegségek áldozatai. Ferenc pápa vigaszt kért azoknak, akik akaratuk ellenére szeretteiktől elválasztva töltik a húsvétot, a világ különböző térségeiben túszul ejtett laikusoknak és egyháziaknak, a hazájukat jobb jövő reményében elhagyó bevándorlóknak, akik nem mindig gyakorolhatják szabadon vallásukat.

A hagyományos húsvéti békeüzenetben az egyházfő az összes "nagy és kicsi, régi vagy új" háború befejezését sürgette, Szíriában humanitárius segítséget a konfliktus miatt szenvedőknek, és bátorságot a szemben álló felek között a "túl régóta várt" béketárgyalásokhoz. Vigaszt kért az iraki testvérháborúk áldozatainak. Úgy fogalmazott, erősödjenek az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindulásával támasztott remények. Békét szorgalmazott a Közép-afrikai Köztársaságban, és a terrorista akciók és erőszak sújtotta Nigériában és Dél-Szudánban. Testvéri megbékélést sürgetett Venezuelában.

A megbékélést célzó kezdeményezéseket ösztönzött Ukrajnában, hogy "az összes érdekelt fél, a nemzetközi közösség támogatásával, minden erőfeszítést megtegyen az erőszak megakadályozására, és az egység és párbeszéd szellemében építse az ország jövőjét". Ferenc pápa beszéde után Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra. Vasárnap délelőtt ünnepi misét mutatott be a Szent Péter téren. A napsütötte és virágokkal díszített Szent Péter tér és a Vatikán környéke a zsúfolásig megtelt hívőkkel és turistákkal. Olaszok és külföldiek tömött sorokban álltak a Szent Péter tértől az Angyalvárig.

A Vatikán több mint 200 ezresre becsülte a tömeget. Az embereket megerősített biztonsági szolgálat terelte, de néhol a zsúfoltság miatt a betegeknek vagy rosszul levőknek fenntartott biztonsági folyosók is eltorlaszolódtak. A mobiltelefonos és internetes szolgáltatás akadozott. Az olasz hatóságok szerint ez volt a főpróbája XXIII. János és II. János Pál pápa április 27-i szentté avatásának, amelyre hasonló zarándoktömeget várnak csak a Szent Péter térre és a Vatikánnal szembeni sugárútra. Ugyanekkora esemény volt II. János Pál 2011-es boldoggá avatása is, amely problémamentesen zajlott le.

12.00 - Bölcskei Gusztáv: Isten eltünteti az akadályokat

Húsvét csodálatos üzenete, hogy Isten eltünteti az akadályokat az útból - jelentette ki Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnapi igehirdetésében arra utalva, hogy Isten eltüntette Jézus sírja elől a hatalmas zárókövet, s ezzel hozzáférést adott a feltámadott, élő Krisztushoz, kifejtette: húsvét csodálatos üzenete, hogy "a legyőzhetetlennek tűnő akadályt Isten eltünteti az útból". "Isten hozzáférést ad nekünk is", és ezzel jelzi, hogy "az ő kegyelmes, irgalmas szeretetéből vagyunk" - hirdette a püspök.

11.50 - Erdő Péter: nincs a felesleges ember

A feltámadásnak az is az üzenete, hogy nincs feloldhatatlan ellentét, nincs jóvátehetetlen bűn, nincs felesleges ember vagy közösség - mondta Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén.

A bíboros arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy húsvét alkalmával legyenek társai a feltámadásnak örülő tanítványoknak, kezdjenek új életet. A hit Isten kegyelmi ajándéka, ezt tanítja, vallja az egyház - hangsúlyozta Erdő Péter.

11.35 - Ferenc pápa húsvéti szentmisét mutat be a Szent Péter téren

A Szent Péter teret és a Vatikán környékét hívők és turisták tömege lepte el vasárnap délelőtt a Ferenc pápa által bemutatott húsvéti szentmisén. Az emberek tömött sorokban a zsúfolásig megtelt Szent Péter tértől egészen az Angyalvárig állnak, és folyamatosan érkeznek a déli Urbi et Orbi áldásig. A Vatikán közeli metrómegállóktól a tér felé vezető utakon rendőrök segítenek az embereknek, és felügyelik a biztonságot is. Ferenc pápa a Szent Péter bazilika lépcsősorán emelt szabadtéri oltárnál mutatja be a misét.

Az oltárt és az egész napsütötte teret virágok díszítik. A misén a latin és a világnyelvek mellett imádságot mondanak hindi, kínai és koreai nyelven is. A szertartáson többek között a Collegium Germanicum-Hungaricum római papi kollégium kórusa énekel. Az egyházfő a misén nem mond homíliát, mivel délben a Szent Péter-bazilika lodzsájáról beszédet tart. A Vatikán előzetes információi szerint Ferenc pápa olasz nyelvű húsvéti beszédének témája a szegénység és az éhezés elleni fellépés lesz, a gyengék és magára hagyott emberek segítése, valamint a béke szorgalmazása a világ konfliktus sújtotta övezeteiben. A pápa a beszéde után a hagyomány szerinti húsvéti Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

Vasárnap 7.10 - Ünnepi misét, istentiszteletet tartanak az egyházi vezetők

A keresztény világ legnagyobb ünnepe, a húsvét alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői ma Esztergomban, Debrecenben és Budapesten tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet. A keresztények húsvét vasárnapján Krisztus feltámadását ünneplik. Erdő Péter bíboros ma az esztergomi bazilikában mutat be ünnepi szentmisét. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét a debreceni Nagytemplomban.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban tart istentiszteletet. A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény egyházak.

A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézust, és a Biblia szerint harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel. Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.

22.30 - Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezette a húsvéti vigíliát

A teljesen sötétbe borult Szent Péter bazilikában kezdődött a nagyszombati virrasztás, amelyen Ferenc pápa tíz embert keresztelt meg, olaszokat és külföldieket is. Ezt megelőzően pénzt küldött a római hajléktalanoknak. A szertartás a bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. Innen Ferenc pápa és a vele koncelebráló kétszáz pap a bazilika főhajóján át az oltárig haladt.

A Szent Péter bazilika teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter bazilika három napja néma harangjai is. Beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, a krisztusi feltámadással a szeretet melege és fénye éledt fel. "Ezt vigyük el mi is a világ legtávolabbi részére is fivéreinket és nővéreinket segítve!" - hangoztatta a pápa.

A virrasztáson a hagyomány szerint az egyházfő tíz személyt részesített a keresztség, első áldozás és bérmálkozás szentségében. A legfiatalabb közöttük hét éves, a legidősebb 58 éves volt. Olaszországból, Franciaországból, Fehéroroszországból, Szenegálból, Libanonból és Vietnámból érkeztek.

A Vatikán szombaton bejelentette, hogy miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a keresztutat vezette, két bizalmasa, Konrad Krajewski pápai főalamizsnás és Diego Ravelli pápai szertartásmester végigjárta a Termini római központi vasúti pályaudvaron éjszakázó hajléktalanokat és mindegyiküknek egy-egy borítékot adott át.

Ebben a pápa húsvéti üdvözlete volt és fejenként 50 euró (több mint 15 ezer forint) készpénz. Ugyanezt kapták egy másik római pályaudvaron, valamint a Santa Maria Maggiore bazilikánál levő hajléktalanok is. A Vatikán nem közölte, hogy hány ember részesült segítségben. Karácsonykor Ferenc pápa tömegközlekedési jegyeket és telefonkártyákat küldött a római hajléktalanoknak. Húsvét vasárnap Ferenc pápa ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter téren. Délben Urbi et Orbi áldást ad.

20.45 - Erdő Péter: nincs más boldogság, mint az ami a szeretetből fakad

Adjuk hírül, hogy többek vagyunk, mint amire sokszor becsüljük magunkat, hogy nincs más boldogság, mint az ami az irgalomból, a megbocsátásból, a figyelmes, a mindenét megosztó szeretetből fakad - mondta Erdő Péter bíboros nagyszombat este húsvét vigíliájának szertartásán, a zsúfolásig telt budapesti Szent István-bazilikában. Erdő Péter szentbeszédében kiemelte: azt is el kell mondani "testvéreinknek – hiszen testvérünk minden ember itt, az ég alatt, hogy el kell kezdeni szeretni minden embert itt, a földön, hogy az örök boldogságban is társak lehessünk".

A bíboros felhívta a figyelmet arra, a feltámadt Krisztus azoknak az asszonyoknak, akik húsvét hajnalán leborultak előtte, azt mondta: "Ne féljetek!", s "ezt üzeni nekünk is". Húsvét ünnepén nincs helye a félelemnek - hangsúlyozta. A katolikus főpásztor úgy fogalmazott: "Krisztus feltámadásában találkozunk a mindenható Isten hatalmával és felénk forduló szeretetével.

Nincs a világon olyan szenvedés, nincs az életben olyan bánat, nincs olyan hatalma semmilyen gonoszságnak vagy veszélynek, ami elszakíthatna minket Krisztus szeretetétől. Ő legyőzte magát a halált, és nekünk is örök életet ajándékozott". Utalt arra: a feltámadás örömhír és küldetés, és "ha rátaláltunk az örök élet tikára, akkor ez fontosabb minden más emberi felfedezésnél, (…) akkor tévedés vagy érzéki csalódás azt hinni, hogy értelmetlen az életünk", és "akkor Nagy Szent Leó pápával elmondhatjuk, hogy vége a nagy tudatlanságnak, könnyebb már jónak lenni".

Erdő Péter figyelmeztetett: "vigyázzunk, hogy elfoglaltságaink, amelyeket akár aggodalmaskodásunk szaporít, akár szertelen nagyravágyásunk fűt, ne kössenek le minket annyira, hogy ne tudjunk teljes szívvel vágyódni Megváltónk példájának követésére. Ő mindent üdvösségünkért cselekedett és szenvedett, azért, hogy a benne működő erő bennünk is életet fakasszon". Rámutatott: "mindannyian részesülhetünk a feltámadásban és az örök boldogságban, ha befogadjuk őt". Mint mondta, annak, aki a mindenséget alkotta, "nem lehetetlen a mi testünk feltámasztása sem".

Krisztus teste nem látott romlást, mert a harmadik nap már nem találták a sírban, és ő lett az elsőszülött a halottak közül - tette hozzá. A liturgia részeként Erdő Péter számos felnőtt hívőt a keresztség, illetve a bérmálás szentségében részesített. A szentmise résztvevői a szertartás végén a hagyományos körmeneti útvonalon, a főtemplom körül vonultak.

Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik. Az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, s ezzel minden embert megváltott bűneitől és mindenkit meghív az örök életre.

14.10 - A tengerben is rejtettek el tojásokat

A víz alatt is kereshetik a húsvéti tojásokat a tenger szerelmesei Floridában, ahol egy búváriskola vezetője a Key Largó-i korallok közé rejtette el az ünnep színes jelképeit. Spencer Slate minden évben megrendezi a húsvéti tojáskeresést, a részvételi díjból származó összeget pedig egy helyi gyermeksegélyezési projektnek ajánlja fel.

A tojásokat ételszínezővel festik be, hogy a lehető legkevésbé károsítsák a víz alatti természetvédelmi övezetet. Slate be is öltözik az ünnep alkalmából: húsvétkor nyúl-, karácsonykor mikulásjelmezt öltve megy a víz alá.

9.30
- Kézműves foglalkozások, népi játékok Eszterházán

Idén is családi program lesz húsvét vasárnap a fertődi Esterházy-kastélyban, ami már többéves hagyomány - mondta Vörös Zsuzsanna, az Eszterháza Központ kulturális szervezője az MTI-nek.

Április 20-án délután az Esterházy-kastély parkjának szomszédságában található Pál-majorban kezdődnek a programok. Ez egykor a kishercegek játékmajorságaként működött, és ott tartották például a gyermeki fogatokhoz használt kecskéket. Állatok most nincsenek, de a növényritkaságokkal a húsvéti csokoládényuszik keresése közben megismerkedhetnek a gyerekek - ismertette Vörös Zsuzsanna. Közölte azt is, hogy vasárnap a kisvonattal be lehet majd járni a kastélyparkot.

A Pálmaházban berendezett játszóház, a kézműves foglalkozások idén kiegészülnek egyes népi hagyományok - például vesszőzés és tojásdobás - felelevenítésével. A fiúknak locsolóvers-szavaló versenyt hirdettek, és a legjobbakat jutalmazzák. Az elmúlt években több százan csatlakoztak a húsvét vasárnapi programokhoz az Esterházy-kastélyban, most is erre számítanak. A március 1-jétől működő új intézménynek, az Eszterháza Központnak ez lesz a szezonnyitó rendezvénye. Vörös Zsuzsanna megemlítette azt is, hogy már javában készülnek a május végén kezdődő koncertfesztiválra, az Eszterházy Vigasságokra is, amelynek része lesz egy különleges herendi porcelánokat bemutató kiállítás is.

7.50 - Milyen idő lesz Húsvérkor? Itt megtudhatja >>

A legfrissebb előrejelzést pedig itt olvashatja >>

7.45 - Erdő Péter bíboros vezeti a vigília szertartását Budapesten

Erdő Péter bíboros vezetésével mutatják be a húsvét vigíliájának szertartását szombat este a budapesti Szent István-bazilikában. A keresztények legnagyobb ünnepe, a húsvét alkalmából nagyszombaton országszerte körmenetek indulnak a katolikus templomokból. Húsvétvasárnap Esztergomban mutat be ünnepi szentmisét Erdő Péter. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap a debreceni Nagytemplomban hirdet igét és úrvacsorát is oszt.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a Deák téri evangélikus templomban, húsvéthétfőn Sárszentlőrincen tart istentiszteletet. A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Krisztust, aki harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel. Ezen a napon a feltámadásra emlékezve országszerte szentmisét, istentiszteletet tartanak.


A győri fürdő Húsvétkor is várja vendégeit >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 84-es úton - 4 sérült

Az egyik autó letért az útról és fának ütközött. Tovább olvasom