Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

˝Húsgyárleépítés˝ - Pápán a pénzükért tüntettek gazdák - fotók

Mintegy hetven gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél hétfőn.
Mintegy hetven gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél hétfőn, többek között azt követelve, hogy az ajánlott 70 százalék helyett teljes egészében kapják meg járandóságukat szeptember 30-ig, s erre az önkormányzat vállaljon készfizető kezességet.

A demonstrálók korábban élőállatot szállítottak a Pápai Hús 1913 Kft.-nek, ám az ellenértéket még nem kapták meg.

A gazdák petíciót adtak át a Pápai Hús Kft. vezetésének, amelyben jelezték azt is: állami garanciavállalás mellett hajlandóak segíteni a húsgyár reorganizációját további beszállításokkal.

Csepregi Kálmán, a 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője felidézte: a cég legutóbb azt az ajánlatot tette a gazdáknak, hogy a fennálló tartozás 70 százalékát kifizetik 2014 decemberig, ha a harminc százalékról lemondanak - erre azonban a gazdák nem hajlandók, mondta a szónok.

Tüntetés a pápai húsgyárnál - Fotó: Turbók Attila


Bár a termelői csoportokban jobban érvényesülnek a gazdák, mindannyian kis családi vállalkozások - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki bejelentésére, miszerint a VM saját forrásból fizeti ki a kistermelői beszállítóknak járó tartozást; azok a beszállítók juthatnak hozzá a kintlévőségükhöz várhatóan október végéig, akinek a követelése nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Ez a minisztérium információi szerint 122 élőállat-beszállító.

Csepregi Kálmán elmondta, mint a gazdák képviselője, szeretne szót váltani Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy "tudja-e mi történik Pápán?".

Kijelentette: ha egy héten belül nem kapnak megnyugtató választ a követeléseikre, traktoraikkal a parlamenthez vonulnak, s ha nem orvosolják gondjaikat, akkor Brüsszelhez fordulnak.
Az MTI-nek azt mondta: nemrégiben 155 gazda részvét
elével - akiknek hozzávetőleg 800 millió és egymilliárd forintra tehető összeggel tartozik a húsipari cég - érdekközösséget hoztak létre, amelynek három vezetője és ügyvédeik képviselik ezentúl a beszállítók érdekeit.
A demonstrálók petíciót adtak át a Pápai Hús Kft. vezetésének, amelyben azt követelik, hogy a Pápai Hús szeptember 30-ig fizesse ki a hitelezőknek a tartozások száz százalékát, s erre a pápai önkormányzat vállaljon készfizetői kezességet.

Ha ez nem valósul meg, akkor az önkormányzat tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az állam kifizesse a hitelezőket - kérték, valamint azt, hogy ugyancsak az önkormányzat dolgozzon ki konstrukciót a gyár zavartalan működése, a munkahelyek megőrzése érdekében.
A gazdák petícióját Uzsoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója vette át, aki az MTI-nek csak annyit mondott, hogy a csődeljárásról szóló törvény értelmében jár el a cég. Ennek értelmében szeptember 5-én és 6-án megkezdik a tárgyalásokat a beszállítókkal.

Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkárának korábbi tájékoztatása szerint a Pápai Hús 666 millió 356 ezer forinttal tartozik az élőállat-beszállítóknak.

Olvasóink írták

 • 10. Lendvai_Ildi_néni 2013. szeptember 03. 12:43
  „de hiszen az állambácsi mindenkin segít aki bajba kerül! nem? legyen az liba- vagy sertéstenyésztő, ha ilyen szorult helyzet van, akkor megmentik őket? ugye? ugye ez mindig így van?”
 • 9. gonzo 2013. szeptember 03. 11:04
  „"A 4,5 millió kintlevőségem után be kellett fizetnem az áfát az államnak."-szerintem ez a legszörnyűbb az egészben.Ezen kellene elsősorban már változtatni.Ép ésszel fel nem foghatom,hogy lehet ilyen szabály.”
 • 8. Tapmancs 2013. szeptember 03. 10:09
  „4. Tanyasi80

  Állj össze egy hentessel és dolgozzátok fel a húst magatok. Akkor "csak" a piacnak lennél kiszolgáltatva, nem a felvásárló cég kénye-kedvének.”
 • 7. pancser 2013. szeptember 03. 08:39
  „Szerintem valami intézményesített védelmet a gazdáknak kéne kiagyalniuk néhány jó ügyvéd segítségével. Most már eső után köpönyeg de a jövőjük szempontjából ezt meg kéne lépniük.
  Egyébként borzalmas dolog, minden pénzed benn a disznókban és elveszni látszik........”
 • 6. Jimmybátyó 2013. szeptember 02. 23:11
  „El kellene kezdeni rendet rakni ebben az országban! Van egy jó kötélfonó ismerősöm.”
 • 5. load 2013. szeptember 02. 22:48
  „4. Tanyasi80
  Tollas jószágokkal talán többre mentél volna.
  Megbocsáss a cinikus megjegyzésért, de csak a politikától várhatsz bármit is.
  A jog szerint leghátul állsz a sorban.
  Először az állam, aztán a jelzálog jogot szerzett bankok, majd a raffinált ügyvédeket megfizetni képes nagybeszállítók, és végül te.
  Nem irigyellek, de drukkolok neked (nektek).”
 • 4. Tanyasi80 2013. szeptember 02. 19:40
  „Nekem 4,5 millió forinttal tartozik a Pápai Hús 1913 Kft. Voltam ügyvédeknél, politikusoknál.... Március óta nem fizettek nekem. A vállalkozásom a nullán. Az első osztályú húsdisznóimból készült sonkát már megették az amerikaiak, fizettek érte. Ugyanis exportálnak folyamatosan. A 4,5 millió kintlevőségem után be kellett fizetnem az áfát az államnak. Akkor most???????”
 • 3. embertelen 2013. szeptember 02. 17:27
  „2. szimre50803 Nem, a fideszes Kövér volt otthon!”
 • 2. szimre50803 2013. szeptember 02. 17:08
  „Mi történt, Pápán járt Bajnai?”
 • 1. gyugyu1 2013. szeptember 02. 16:47
  „nem igaz hogy ezt meglehet tenni a gazdákkal !!Jogállamban élünk ? És akkor még pofátlanul kijelentik,hogy nagy kegyesen kifizetik a tartozásuk 70%-t !! NEM A 100%-t PLUSSZ a kamtos-kamatot , hanem szépen zsebreteszik a 30 %-t és annak kamatait ! HA EZT MEGTEHETIK AKKOR EBBEN AZ ORSZÁGBAN MINDENT LEHET !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult Devecser bevárosa

Több mint nyolcvanmillió forintból, európai uniós támogatással újult meg Devecser belvárosa:… Tovább olvasom