Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Hónapokig haldoklott a halálra éheztetett agárdi kisfiú

Benjámin 4 és fél kilósra fogyott, szinte csak anyatejet kapott, kézrátéttel gyógyították, és biogyümölcsökkel próbálták táplálni. Másfél éves kora ellenére egy 8 hónapos gyermek szintjén volt.
A vádirat, valamint az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott vallomásainak ismertetésével megkezdődött a 2013-ban halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének tárgyalása csütörtökön a Székesfehérvári Törvényszéken.

Mile Ildikó ügyész vádiratában az egy háztartásban élő szülők és nagyszülők - az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott –, valamint az ötödrendű vádlott (természetgyógyász) cselekményét különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősítette, míg a hatodrendű vádlott (háziorvos) esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésnek.

Szemben a vádlottak, jobbra Mile Ildikó ügyész, balra Ifj. Lomnici Zoltán védőügyvéd.
Szemben a vádlottak, jobbra Mile Ildikó ügyész, balra Ifj. Lomnici Zoltán védőügyvéd.


4,5 kilósra fogyott


Az ügyész közölte, hogy a 18 hónapos gyermek súlya a halálakor 4,49 kilogramm, magassága pedig 69 centiméter volt. Halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta.

A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget azonban nem találtak nála – tette hozzá. Úgy vélte, a gyerek életének megmentésére lett volna lehetőség, ha a kisfiú hónapokkal korábban szakszerű ellátást kap.

A külvilágtól elzárkózva


Az ügyész ismertetése szerint a kisfiú szülei az édesanya szüleinek agárdi családi házában éltek a külvilágtól elzárkózva, az édesapa még a rokonaival is megszakította a kapcsolatot. Egészség-, táplálkozás- és tisztaságcentrikus életmódot folytattak, elutasították a hagyományos orvoslást és egészségügyi ellátást.

A gyermek megszületése előtt nem vették igénybe a terhesgondozást, a védőnői ellátást, egy általuk választott szülész-nőgyógyász vizsgálta meg a magzatot időnként. Az otthoni szülés komplikációk nélkül zajlott le, de sem orvos, sem szülész nem volt jelen, utóbbi a szülés után helyszíni ellátásban részesítette az újszülöttet és az anyát.

Lomnici Zoltán védőügyvéd (b) a vádlottakkal egyeztet.
Lomnici Zoltán védőügyvéd (b) a vádlottakkal egyeztet.


Természetgyógyászt hívtak


Az ügyész elmondta: a kisfiú az anyatejnek köszönhetően zavartalanul fejlődött, de hat hónapos kora után a szilárd ételt nem fogadta el, súlygyarapodása megállt, amit a szülők és nagyszülők észleltek is. Idővel bizalmatlanok lettek a választott háziorvossal szemben, aki vízfejűség gyanúját diagnosztizálta, majd egy magát a természettudományok doktoraként, parapszichológusként és bioenergetikusként hirdető férfi segítségét kérték az étkezési és egyéb problémák kezelésében.

Jelezte: a vádlottak mindegyik észlelte a kisfiú fejlődési rendellenességét is, akinek a mozgása kimerült a hasra fordulásban. A gyerek súlyos, közvetetten életveszélyes állapotba került a táplálás tartós elégtelensége miatt, ami később a halálához vezetett.

Nem tartják magukat bűnösnek a szülők


Az elsőrendű vádlott anya és a másodrendű vádlott apa sem ismerte el bűnösségét. Felolvasott vallomásuk szerint mindketten sok gyereket szerettek volna, és amikor felmerült a magzatnál a Down-kór gyanúja, akkor is egyértelműen vállalták felnevelését.

Mindketten úgy nyilatkoztak: ha valaki mondja nekik, hogy vigyék kórházba a gyereket vagy keressenek másik orvost, akkor megtették volna.

Az anya elmondta: a gyerek napi szükségletéről, mozgásfejlettségéről sem volt összehasonlítási alapja, mert más, hasonló korú gyereket nem látott, továbbá szakirodalmat sem olvasott róla. Az apa nyomozati vallomásában kiemelte: tisztában volt azzal, hogy egy hasonló korú gyerek nem úgy néz ki, mint az övék, mert látott gyerekeket utcán, boltban.

A harmadrendű vádlott nagyapa sem ismerte el bűnösségét. Korábbi vallomásában közölte, hogy minden orvost ő vitt a családhoz, bízott tudásukban lánya és unokája egészsége érdekében. Unokája az első félévben korának megfelelően fejlődött, utána keveset mozgott, elmaradt a fejlődésben, de sokat javult az állapota a természetgyógyász miatt, akinek néhány hónap alatt ő milliós nagyságrendű összeget fizetett ki.

A negyedrendű vádlott nagyanya sem ismerte el bűnösségét, viszont ő is hangsúlyozta, hogy unokája hat hónapos kora után szemmel láthatóan sokat fogyott.

Mile Ildikó ügyész (b) ismerteti a vádiratot, szemben Édl Gabriella bírónő.
Mile Ildikó ügyész (b) ismerteti a vádiratot, szemben Édl Gabriella bírónő.


Jövő héten folytatják

A következő tárgyalás jövő kedden lesz, akkor az ötöd- és a hatodrendű vádlottat hallgatják meg. Az azt követő alkalommal tanúvallomások hangzanak el, majd igazságügyi orvos szakértőket hallgatnak meg.

2013 áprilisában halt meg Agárdon a másfél éves gyermek, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. A kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

A szülők előbb előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben voltak.

A Fejér Megyei Főügyészség tavaly decemberben azt közölte az MTI-vel, hogy a halálra éheztetett kisfiú halála miatt lefolytatott nyomozás bizonyítékai alapján vádat emelt hat ember ellen.

A szülők és nagyszülők, valamint a természetgyógyász ellen különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt fegyházbüntetésre nyújtottak be indítványt a Székesfehérvári Törvényszékhez. A házi gyermekorvosra foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványoztak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűzben meghalt egy ember Balatonalmádiban

Kiégett egy balatonalmádi ház alsó szintje, a tűzben egy ember meghalt. Tovább olvasom