Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Hóbagolyfiókák keltek ki a Veszprémi Állatkertben

Három egészséges hóbagolyfióka kelt ki a Veszprémi Állatkertben.
Az állatkert hóbagolypárja hatévi együttélés után idén először rakott tojásokat - tájékoztatott Szabó Petra, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark munkatársa, hozzátéve, hogy a gondozók emlékei szerint Veszprémben legalább 15 éve nem volt hóbagolyszaporulat, ezért meglepő és ritka esemény a kis baglyok érkezése.

A most még szürke pihét "viselő" fiókáknak később alakul ki a jellegzetes hófehér tollazatuk. A kifejlett egyedek 55-66 centiméter hosszúra nőnek, és a súlyuk elérheti a 2,5 kilogrammot. Szabó Petra elmondta, hogy a kicsik 25 napos koruk után kezdenek repülni, és 5-7 hetes korukban már önállóan vadásznak.

A hóbagoly az Északi-sarkkör területének jellegzetes ragadozója, táplálékát elsősorban kis termetű rágcsálók alkotják. Szinte egész vadászterületét belátja, mivel egy helyben ülve fejét 270 fokban képes körbefordítani. Noha a természetben szürkületkor vadászik aktívan, képes a nappali életmódhoz is alkalmazkodni - ez a tulajdonsága megkülönbözteti az összes bagolyfajtól.

A hóbaglyok igen csendes madarak, ám többféle hangot képesek kiadni a költési időszakban; a hangos, érdes hívóhang, amelyet a párkeresés során a hímek használnak, a tundrán több kilométeres távolságból hallható. A fiókák sziszegő hangjukkal jelzik éhségüket, a szülők pedig „kotkodácsoló” hangon jelzik a veszélyt a fiókáknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopront zivatar áztatta, hűvös idő Szombathelynél - galéria

A Kendig-csúcson mindössze 13,9 fok volt hétfőn este, ez is mutatta a hideg levegő beáramlását. Tovább olvasom