Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Hivatalosan is elkezdődött a negyedik Nemzeti Vágta

Hetvenkét település lovasai mérkőznek meg egymással.

A Hősök emlékkövének ünnepélyes megkoszorúzásával, majd a magyar huszárság történelmét bemutató lovas felvonulással és a versenyző 72 település lovasának eskütételével megkezdődött a negyedik Nemzeti Vágta lovas fesztivál szombaton a fővárosban. Megnyitó beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter kiemelte a magyar huszárság egyedülálló bátorságát és szokatlan harcmodorát, amellyel a történelem során kialakította Európa és az egész világ harcmodorát. "Lovas nemzet voltunk és talán egyszer ismét lovas nemzetté válunk" - mondta a miniszter, hozzátéve: a Nemzeti Vágta sokat tesz azért, hogy a lovaglásról Magyarország jusson a többi ország sportolni vágyóinak eszébe.

Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitány üdvözölte az ünnepet, kiemelve annak közösségformáló és a lovassport népszerűsítésében elért eredményeit, hangsúlyozva, hogy az első Nemzeti Vágta óta tizenkét új versenypálya épült Magyarországon és a határokon túl. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovasai látványos felvonuláson, az egyes történelmi korszakok öltözékben mutatták be a magyar huszárság történelmének fontos állomásait. A Hősök terén felállított pálya körül összegyűlt érdeklődők megfigyelhették többek között az 1849-49-es szabadságharc huszárjainak, valamint a kuruc lovasoknak az öltözékét és díszes lovaikat is.

A látványos felvonulás után a Nemzeti Vágtán megmérkőző települések lovasai az általuk képviselt közösség lobogójával vonultak fel, hogy hivatalosan is letegyék a verseny idejére szóló esküjüket. Szombaton tizenkét előfutamot tartanak, amelyek első és második helyezettjei jutnak tovább a vasárnapi középfutamokra. A középfutamok nyertesei vehetnek részt aztán az esti döntőn, amelynek győztese tízmillió forintot nyer. Vasárnap huszonegy közismert ember is versenybe száll a Fogatvágta-sztárfutam, a kocsitolóverseny és a jótékonysági sztárfutam megmérettetésein. A rendezvény ideje alatt az Andrássy úton a korábbi évekhez hasonlóan a vágtára nevező településeknek és az esemény szponzorainak a standjai, kézműves és népművészeti bemutatók várják a kilátogatókat.

A kulináris élvezetek kedvelői a bor-és pálinkafalu kuriózumaiból, valamint az Országkonyha ételkülönlegességeiből válogathatnak. A népzenei színpadon délutánonként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzenei tanszékének növendékei játszanak, a pálinkafalu nagyszínpadán pedig esténként népszerű előadók lépnek fel.

Szombaton kezdődnek a Nemzeti Vágta előfutamai

Kezdetüket veszik szombaton a Nemzeti Vágta előfutamai a Hősök terén kialakított különleges pályán. Hetvenkét település lovasai mérkőznek meg egymással.

A különböző díjugrató, díjlovagló és egyéb lovas versenyek szerda óta tartanak a programsorozat keretében az 56-osok terén felállított Széchenyi-pályán.

Szombat délelőtt a versenyzők és kishuszárok pályabelovaglása után megkoszorúzzák a Hősök emlékkövét, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter is beszédet mond. Ezt követően sor kerül a Nemzeti Vágta ünnepélyes megnyitására és a versenyzők fogadalomtételére. A nap során tizenkét előfutamot tartanak, melyek első és második helyezettje jut tovább a vasárnapi középfutamokra.

A középfutamok nyertesei vehetnek részt az esti döntőn. A városok és falvak ünnepének döntő napján, vasárnap 21 közismert ember is versenybe száll a Fogatvágta-sztárfutam, a Kocsitoló verseny és a Jótékonysági sztárfutam megmérettetésein.

A rendezvény ideje alatt az Andrássy úton a korábbi évekhez hasonlóan a nevező települések és szponzorok standjai, kézműves és népművészeti bemutatók várják a rendezvényre látogatókat. A kulináris élvezetek kedvelői a bor-és pálinkafalu kuriózumaiból, illetve az országkonyha ételkülönlegességeiből válogathatnak. A népzenei színpadon délutánonként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének növendékei játszanak. A pálinkafalu nagyszínpadán esténként népszerű előadók szórakoztatják a közönséget.

Olvasóink írták

  • 1. poorman 2011. szeptember 17. 22:08
    „Hende Csaba honvédelmi miniszter. :))))))))))))))))))))
    Röhej!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítették, s átadták a Csodaországot

Civil napot, valamint szakmai konferenciát is tartottak Bükön. Nézze meg a Trió TV híradóját. Tovább olvasom