Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Hét próbát álltak ki a jelentkezők Csesznek falai között

A XV. század hagyományaihoz híven hét próbát kellett kiállniuk a Cseszneki Nyár szombati programjára nevezőknek.
A jelmez korhű volt, a környezet pedig eredeti, amelyről talán sokan nem is tudják: villám okozta pusztulását a romantika korában.

Az időjárás a tizennyolc éves Cseszneki Nyárhoz is mostoha volt idáig, ezért kárpótolta a nap most hétvégén a vár kapitányságát, amely egyedülálló programot eszelt ki, méltón a környezethez. Nagy Ferenc „várkapitány" elmondta: mivel a vár fénykora a XIV. század volt, a lovagkor hét próbája elé állították a jelentkezőket. Csaknem hétszázan neveztek, hogy megszerezhessék a pecséteket, amelyek birtokában – ha nem is lovaggá – de bajnokká avatták őket. Ehhez jártasnak kellett bizonyulniuk a „nyilazásban", a „hajítóbárdolásban", a „lovazásban", a kelevézhajításban, a malomsakkban, a vívásban és a verselésben. Ez utóbbi azt jelentette, hogy nyolc – lovagi költészetbe illő – szót adtak meg a cím várományosainak, s nekik ebből kellett rímelő szöveget faragniuk.

Mindebben, valamint a műsorban számos Csesznekkel rokon lelkületű szervezet működött közre: köztük a Diósdi Lovagok, a Szent Sebestyén Számszeríjászat és a Szent György Lovagrend. Több látogatónak belépőt sem kellett váltani, mivel a részvételre az a hét pecsét is feljogosította őket, amit a 2009-ben meghirdetett vártúrák során szereztek. Ennek kiírása szerint három éven belül meg kell látogatni Veszprém megye hét várát – Cseszneket, Nagyvázsonyt, Csobáncot, Sümeget, Szigligetet, Somlót és Várpalotát.

A játékokat a barokk kori alsóvárban tartották, a versenyzőknek ki kellett állni a hét próbát. fotók: krizsán
A játékokat a barokk kori alsóvárban tartották, a versenyzőknek ki kellett állni a hét próbát. Fotók: krizsán


Nagy Ferenc főszervező és „várkapitány" elmondta: a programok helyszíne, a barokk alsóvár későbbi a többi oldalnál, hiszen az 1740-es években épült. Itt állnak már egyébként szerkezetkészen a majdani fogadóhelyiségek, amelyeket remélhetőleg jövőre már átadhatnak. S ami talán prózai, de igen esedékes változás, hogy itt, a hajdani istállók helyén méltó mellékhelyisége is lesz a várnak, amelyet egyébként évente most mintegy 30 ezren, a korábbinál valamivel kevesebben látogatnak. Nagy Ferenc 1997-ben vette át a vár kezelését, ebben az évben tartották a Cseszneki Nyarat először odafent a hegyen. Azóta az épület sok felújításon ment keresztül, de még mindig 800 millióra – egy drágább verzió szerint 1,2 milliárd forintra – lenne szüksége, ami ma nyilván hiú ábránd.

Nagy Ferenc főszervező és cseszneki várkapitány
Nagy Ferenc főszervező és cseszneki várkapitány


A majdnem nyolcszáz éves vár mindig is romantikus látványt nyújtott a 82-es főúton autózóknak, de vajon tudjuk-e, miért néz ránk ilyen szomorúan a cseszneki rom, amelyet Nagy Ferenc elmondása szerint a török korban még egy 70 fős lovas és gyalogos helyőrség védett? Ekkor fontos végvára volt az országnak, később hanyatlani kezdett. S jött a vég: 1810-ben egy földrengés rázta meg, 1820-ban pedig villámcsapás adta meg neki a kegyelemdöfést. Hogy ez hogy lehetséges? Nagy Ferenc elmesélte: a rom területén számos edénycserepet találtak, de födémcserepet egyet sem. Ebből látszik, hogy fazsindelyes volt a vár, s a villámcsapás tüzétől olyan hőt termelt, hogy az alatta lévő szint gerendázatát is meggyújtotta. A boltozatok beszakadtak, az épület összeomlott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai autók parádéja

A monostori erőd idén tizedik alkalommal adott otthont az Amerikai Autós Találkozónak. Tovább olvasom