Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Havazás: gyerekeket szállító kisbusz csúszott az árokba Vasban

A Nemescsó és Lukácsháza között a hó fogságában rekedt embereket a tűzoltók mentették ki, nem sérült meg senki.
22:05 - Kamionokat várakoznak a hófúvás miatt Szombathelyen, Körmenden és Rábafüzesen

Összesen több mint 130 kamion kényszerül várakozásra a hófúvás miatt Szombathely határában, Körmenden a Szarvas csárdánál, valamint Rábafüzesen - közölte az MTI-vel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán este.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint 17 órától teljes útzár van a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán, Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál pedig lezárták a határátkelő állomásokat a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek elől.
Közlése szerint jelenleg 18 lezárt útszakasz van Vas megyében a hóátfúvások miatt, a korábbiakon kívül lezárták a Celldömölköt Mesterivel, Nádasd és Daraboshegy és Nádasdot Őrimagyarósddal összekötő alsórendű utat is.

20:57 - Keresztbe fordult kamion miatt torlódnak a járművek Szombathely határában

Keresztbe fordult egy kamion a 86-os főúton, Szombathely és Zanat között. A jármű műszaki mentése nagy erőkkel folyik, a feltorlódott kamionokat Szombathelyen, a Tesco-parkolóban várakoztatják. Teherjárművek várakoznak Körmenden, a Szarvas-csárdánál is - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda este az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint hóátfúvások miatt lezárták a Jánosháza és a 8-as főút közötti összekötő utat, a Pápóc és a megyehatár, a Csempeszkopács és Meggyeskovácsi, a Kemenespálfa és Kissomlyó, a Köcsk bekötő, a Kemenessömjén és Vönöck, a Kemenesszentmárton és Mersevát, a Kám és Egervár, a Söpte és Salköveskút, a Boba és Nemeskocs, a Celldömölk és Gérce, a Celldömölk és Vásárosmiske, a Karakó és Jánosháza, a Bucsu bekötő és Szombathely, valamint a Csepreg és Újkér közötti útszakaszt.
Továbbra is zajlik a műszaki mentés a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán. Elzárt település változatlanul nincs a megyében - tette hozzá a szóvivő.

Azoknak, akik Hegyfalu és Répcelak közötti településeken laknak és személyautóval tartanak hazafelé, a rendőrség biztosítja a szabad hazajutást, a Vasi Volán Zrt. járatai a térségben Répcelakig közlekednek - fűzte hozzá Balogh Nikoletta.

20:35 - Újabb utakat kellett lezárni Zalában

A hóátfúvások miatt újabb három utat zártak le szerda este Zala megyében, így már hat útszakasz teljesen járhatatlan.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a közútkezelő folyamatos munkája ellenére a megyében tovább romlott az utak állapota.

A havazás és az erős szél miatt szerda este újabb három utat zártak le: a 75-ös főutat a 74-es és 75-ös főút körforgalmú csomópontja és Pölöske közötti szakaszon, valamint az Újudvar és Magyarszerdahely, illetve a Gelse és Zalaszentbalázs közötti összekötő utat. Továbbra sem járható a 7511-es jelű út Nagyrécse, a 75111-es út Sármellék, valamint a 7337-es út Gógánfa közelében.

A katasztrófavédelem közlése szerint a hóátfúvások miatt Zalában további tizennégy útszakasz csak nehezen járható.

20:33 - Győr megyében korlátozzák a teherforgalmat

A hét és fél tonnánál nehezebb járműveknek már nemcsak a közlekedését, hanem az országba lépését is korlátozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság.

Szerda esti közleményük szerint nem léphetnek be az országba a rajkai, a hegyeshalmi, a vámosszabadi, a soproni és a kópházi határátkelőkön. Kivételek azok a járművek, amelyek nem a 82-es, 83-as, 85-ös vagy a 86-os főúton kívánnak közlekedni, illetve úti céljuk Csorna, Kapuvár vagy Sopron.

A védelmi bizottság órákkal korábban úgy döntött: nem használhatják a 85-ös és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszát a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek szerda este fél hattól. Tájékoztatásuk szerint ennek oka, hogy a megyében kezdődött, várhatóan elhúzódó intenzív havazás, valamint a felerősödő szél hatására keletkező hófúvások következtében a közlekedésben nehézségek jelentkeztek. Ezért a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek az M1-es autópályáról a 85-ös és 86-os útra nem térhetnek le, a két főutat nem használhatják.

19:22 - Zalában elakadások és hóátfúvás miatt több út továbbra sem járható

Lezárták Sármellék közelében a 76-os főutat egy árokba csúszott kamion miatt szerdán kora este, a 75-ös főutat teherjárművek továbbra sem használhatják, három zalai út pedig még szintén le van zárva a hóátfúvások miatt.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint kora este teljes szélességében lezárták a 76-os főutat Sármellék, valamint a 75-os és 76-os főút kereszteződése között. Egy árokba csúszott kamion műszaki mentése zajlik, emiatt a forgalmat Alsópáhok irányába terelik el.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság azt közölte, hogy Keszthely és Sármellék térségében, a 75-ös és 76-os főúton több helyen is műszaki mentést kérve riasztották a tűzoltókat elakadt, árokba borult vagy keresztbe fordult teherjárművek miatt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a megye területén ismét havazik, a legrosszabb útviszonyok Zalaegerszeg és Keszthely térségében alakultak ki. Itt erős északi szél fúj, Keszthelyen óránkénti 75 kilométeres sebességű szelet is mértek.

Zala megyében három útszakaszt továbbra sem használhatnak a járművek, 14 útvonal pedig csak nehezen járható a hóátfúvások miatt. Még érvényben van a lezárás a 7511-es jelű úton Nagyrécsénél, a 75111-es számú úton Sármellék térségében, valamint a 7337-es úton Gógánfa közelében.

18:52 - Újabb utakat zártak le Veszprém megyében

Újabb utakat zártak le a havazás miatt Veszprém megyében, a kamionstop pedig továbbra is érvényben van a 82-es és a 83-as főúton - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerdán kora este az MTI-t.

Bakos György elmondta: a havazás, illetve a Vas megyében kialakult torlódás miatt lezárták a Gógánfa és Ukk, a Kemenesszentpéter és Pápóc, a Kemeneshőgyész és Kemenesmagasi, valamint a Pápakovácsi és Ganna közötti utat, de elzárt település nincs a megyében.

Továbbra se használhatják a 7,5 tonnánál nehezebb járművek a 82-es főút Veszprém megyei szakaszát Veszprémvarsánytól, valamint a 83-as főutat Városlőd és Pápa között - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a közútkezelő 35 munkagéppel tisztítja az utakat, de a megyében több helyen hóátfúvások nehezítik a közlekedést.
Bakos György elmondta azt is: a katasztrófavédelem az esti órákig csaknem húsz esetben nyújtott segítséget a havazás miatt bajba jutott embereknek, 35 kamion haladhatott tovább munkájuknak köszönhetően.
A katasztrófavédelem továbbra is azt kéri, hogy aki teheti, ne keljen útra Veszprém megyében.

18:05 - Győr megyében korlátozzák a teherforgalmat

 Nem használhatják a 85-ös és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszát a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek szerda este fél hattól - közölte a megyei védelmi bizottság az MTI-vel.


Tájékoztatásuk szerint ennek oka, hogy a megyében kezdődött, várhatóan elhúzódó intenzív havazás, valamint a felerősödő szél hatására keletkező hófúvások következtében a közlekedésben nehézségek jelentkeztek. Ezért a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek az M1-es autópályáról a 85-ös és 86-os útra nem térhetnek le, a két főutat nem használhatják.

18:03 - Közútkezelő: az éjszaka lehetőleg senki se induljon útnak Vas megyében

A megfeszített munka ellenére továbbra is hófúvások és jégbordás utak nehezítik a közlekedést, ezért a közút kezelője arra kéri a járművezetőket, hogy az éjszakai órákban lehetőség szerint senki ne induljon útnak Vas megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda este az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint szakembereik az éjszakai és a hajnali órákban is folyamatosan dolgoznak. Vas megyében 13 alsóbbrendű út jelenleg is le van zárva hófúvások miatt, megközelíthetetlen település azonban nincs - tette hozzá.

Elmondása szerint szerdán nem a friss hó okozott gondot, hanem az, hogy az erős szél visszahordta a burkolatra az elmúlt napokban az utak mellett felhalmozott havat.

17:10 - Lezárták a 75-ös főutat a teherforgalom előtt Zalában

Lezárták a 75-ös főút 27 kilométeres zalai szakaszát a teherforgalom előtt szerda délután a hóátfúvásokban elakadt kamionok miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: 16 óra 30 perctől a 8-as és a 35-ös kilométer - a baki tető és a zalaapáti körforgalom - közötti szakaszon nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek. A korlátozást az itt kialakult hóátfúvások és az azokban elakadó kamionok miatt kellett elrendelni.

A tilalom visszavonásig érvényes, a teherjárművek számára a 76-os és a 74-es főúton biztosított a terelőút - tette hozzá a szóvivő.

16:54 - A GYSEV járatain elfogadják a Vasi Volán bérleteit

A hóhelyzet miatt ismét elfogadja a Vasi Volán buszbérleteit a GYSEV Zrt. - közölte a vasúttársaság szóvivője szerda délután az MTI-vel.

Rázó László közleménye szerint a hófúvások miatt a megye több helyszínén szünetel az autóbuszos közlekedés a térségben, ezért a vasúttársaság a Vasi Volánnal egyeztetve úgy döntött: szerda délutántól üzemzárásig elfogadja járatain az érvényes buszbérleteket.

A térségben a vonatközlekedés folyamatos, mindössze néhány perces késések fordulhatnak elő - fűzte hozzá a szóvivő.

16:10 - Marcali környékén néhány út nehezen járható

Az erős havazás és a hóátfúvások miatt Somogy megyében nehezen járható, balesetveszélyes a Marcali és Szőcsénypuszta, valamint a Marcali és Horvátkút közötti útszakasz - közölte Méhes Dóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-vel.

A somogyi rendőrség a zord időjárás miatt arra kéri a közlekedőket, hogy aki teheti, ne induljon útnak, illetve kerülje el az említett útszakaszokat.

15:37 - Több jármű is elakadt a 75-ös főúton

Keresztbe fordult egy kamion és három személygépkocsi is elakadt a hó miatt szerda délután a 75-ös főúton Zalaapáti és Pacsa között - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Farkas Diána közlése szerint a nehezen járható úton az elakadt járművek miatt még mintegy negyven személygépkocsi torlódott fel.
A műszaki mentés miatt a főutat ezen a szakaszon teljes szélességében lezárták, a rendőrök elterelték a forgalmat.

14:55 - Gyerekeket szállító kisbusz csúszott az árokba Vasban

Gyerekeket szállító kisbusz és két személygépkocsi is az árokba csúszott szerda délután a Vas megyei Nemescsó és Lukácsháza között. A hó fogságában rekedt embereket a tűzoltók mentették ki, nem sérült meg senki - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a kisbuszban kilenc gyermek és a jármű sofőrje utazott, a két személygépkocsiban pedig összesen négyen ültek, így a tűzoltók tizennégy embert helyeztek biztonságba, a járműveket pedig kiemelték az árokból.

Hozzátette: Szombathely és Vép között az úttesten keresztbe fordult egy tehergépjármű, annak a műszaki mentésén is dolgoztak a tűzoltók, arra az időre az utat teljes szélességében lezárták. Szerdán eddig hét esetben mentettek a hófúvás miatt elakadt járműveket és azokban utazókat a vasi tűzoltók.

Balogh Nikoletta közlése szerint jelenleg a megyében 14 alsóbbrendű út van lezárva. A közútkezelőnek sikerült megtisztítania a Bucsu és Bozsok közötti útszakaszt, így az már ismét járható.

A szomszédos megyékből két hómaró érkezett, ezeket is a hófúvás miatt lezárt útszakaszok felszabadításához használják.

11:45 - Beteget szállító mentőautó borult fel Zalában

Felborult egy beteget szállító mentőautó a 74-es főúton, de sem a beteg, sem a jármű személyzete nem sérült meg - értesült szerdán az MTI a helyszínről.

A Nagykanizsáról Zalaegerszegre tartó mentőautó a Bocska és Zalaszentbalázs közötti szakaszon, a havas úton megcsúszva az árokba, az oldalára borult. Egy középkorú asszonyt szállított, de sem ő, sem a mentőautó személyzete nem sérült meg a balesetben.

A havazás miatt az árokba borult egy mentőautó. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Zalában két utat le kellett zárni a hóátfúvások miatt. Nem járható a 7511-es számú út Nagyrécsénél a 12-es és 14-es kilométer között, valamint a 75 111-es út Sármellék közelében.

Zalában a főutak havasak, latyakosak, a mellékutak havasak, hókásásak, a letaposott hótól síkosak, nehezen járhatóak. Sokfelé erős szél fúj, Keszthely környékén a viharos erejű szél sok helyen hóátfúvásokat okoz, emiatt akadozik vagy áll a forgalom.

A közútkezelő arra is felhívta az autósok figyelmét, hogy Zalában lehetőleg ne induljanak útnak.

11:40 - Újabb utakat zártak le hóátfúvás miatt Vas megyében

Újabb alsórendű utakat zártak le hóátfúvások miatt Vas megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel kevéssel kedd dél előtt.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint lezárták a Celldömölk és Mesteri, a Mesteri és Vásárosmiske, a Celldömölk és Kemeneskápolna, a Bokodpuszta és Köcsk, a Nemeskocs és a 8429-es számú út csomópontja, valamint korábban a Pápóc és a megyehatár, a Nádasd és Őrimagyarósd, a Nádasd és Daraboshegy, valamint a Csempeszkopács és Meggyeskovácsi közötti utat.

A szóvivő közlése szerint az egész Dunántúlon továbbra is havazik, a következő órákra is intenzív hóesést jeleztek, a főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak pedig szinte mindenütt a letaposott hótól síkosak, nehezen járhatók.

Felhívta a figyelmet: az erősödő szél miatt bárhol lehetnek hóátfúvások, így Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala, valamint Veszprém megyében, amennyiben nem szükséges, senki ne induljon útnak.

Hóban elakadt kamiont mentettek Zircnél. Fotó: MTI/Nagy Lajos (galéria)

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint időközben lezárták a Karkó és Jánosháza, Jánosháza és egy bekötőút, a Kemenespálfa és Kissomlyó és a Kemenessömjén és Vönöck közötti utat is.

Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. üzletág-igazgatójának tájékoztatása szerint autóbuszaik Celldömölk és Sárvár környékén egyre nehezebb körülmények között közlekednek, késésekre, esetleges járatkimaradásokra is számítani lehet.

A GYSEV Zrt. és a MÁV Zrt. információi szerint egyelőre a vonatközlekedésben csak néhány perces késéseket okoznak az időjárási körülmények.

10:40 - Négy utat lezártak Győr-Moson-Sopron megyében

A hófúvás miatt négy alsóbbrendű utat lezártak Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda délelőtt az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Magyarkeresztúr–Mihályi, a Magyarkeresztúr–Vadosfa és a Páli–Edve szakaszon nem lehet közlekedni.

Csorna és Fertőszentmiklós térségében több négy számjegyű úton, valamint a 86-os főút Kapuvár és Fertőendréd közötti szakaszán kell hófúvással számolni.

A 86-os főút Páli és a megyehatár közötti szakaszát a teherforgalom elől zárták le a megromlott útviszonyok miatt.

10:30 - Lezárták a 86-os utat Páli és Beled között

A 86-os út Páli és Beled közötti szakaszát lezárta szerda délelőtt a rendőrség, az említett útszakaszon elakadt kamionokat mentenek - mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek.

Kálmán Gabriella közölte: a forgalmat Csornán keresztül tereli a rendőrség.

9:55 - Újabb forgalomkorlátozás Veszprém megyében

Forgalomkorlátozást rendeltek el Veszprém megyében a 83-as úton Pápától a 8-as út bevezető szakaszáig - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda délelőtt az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor szóvivő elmondta: járhatatlan út nincs a megyében, de a mivel a hegyi emelkedőkön nehezen tudnak felkapaszkodni, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárműveket Veszprémnél és Bakonyszentlászlónál leállítják a 82-es úton. A 83-ason pedig Pápa és a 8-as út bevezető szakasza között nem közlekedhetnek a nehézgépjárművek. A személyautók és buszok továbbra is használhatják a 82-es és 83-as utat - tette hozzá.

Továbbra is érvényben van a valamivel korábban a 82-es út cseszneki részén, a szerpentinen elrendelt kamionstop.

Közlése szerint Veszprém megye más útjain nincs ilyen korlátozás.

Pécsi Norbert tájékoztatott arról is, hogy Veszprém megyében a Bakonyban, valamint Pápa térségében több mint 10 centiméternyi hó hullott az elmúlt órákban.

8:55 - Kamionstop a 82-esen Cseszneknél

A 82-es út cseszneki részén, a szerpentinen egyik irányban sem közlekedhetnek a kamionok, mert több nyerges vontató elakadt azon a szakaszon - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-t.

Hozzátették: a Pápa felé vezető 83-as úton, a farkasgyepűi szanatórium előtt is elakadt kamion akadályozza forgalmat.

8:20 - Hóátfúvások miatt lezártak egy utat Zalában

Egy kisebb forgalmú mellékutat le kellett zárni Zalában, mert a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda reggel az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint a nagy erejű széllökések miatt Nagyrécse térségében olyan mértékű hóátfúvások alakultak ki, hogy le kellett zárni a Galambokra vezető mellékutat. A település ugyanakkor más irányból megközelíthető, jelentősebb fennakadást ezért nem okoz az útlezárás.

Zalában a legerősebb havazást Keszthely térségéből jelezték a cég útellenőrei. A Dunántúlon a szél is felerősödött, ezért Zala megyében is télies útviszonyokra, több útszakaszon pedig hóátfúvásokra számíthatnak az autósok.

Farkas Diána, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Zalaszentgrót és Zalabér között egy szójadarát szállító negyventonnás teherautó keresztbe fordult az úton, a 76-os főúton, a nagykapornaki emelkedőn pedig két kamion akadt el a hóban a kora reggeli órákban.

6:55 - Menetrend szerint járnak az autóbuszok Vas megyében

Fennakadások nélkül, menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Vas megyében - közölte az MTI-vel a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi üzemigazgatója.

Pathy Tivadar tájékoztatása szerint egyelőre minden településre eljutnak autóbuszaik. A sofőröktől olyan jelzéseket kaptak, hogy néhány útszakaszon már hordja a havat a szél, de a közlekedést akadályozó hóátfúvások egyelőre nem alakultak ki.

6:45 - Járhatatlan út nincs Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopron megyében változó intenzitással havazik, a főutak latyakosak, sónedvesek, a mellékutak hókásásak, havasak, de járhatatlan út nincs a megyében - tájékoztatta a szerda reggeli útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Minusz 3 és plusz 1 Celsius fok közötti a hőmérséklet, a szél egyelőre még gyenge, a látótávolság jó, csupán néhány helyen csökkent le 300-500 méterre - közölte Pécsi Norbert Sándor.

A friss hóréteg vastagsága 1-5 centiméter, az utak melletti hóréteg vastagsága eléri a 10-17 centimétert.

Jelenleg 30 munkagép végez síkosságmentesítést és hóeltakarítást.

Szerdára virradó éjszaka közúti balesetről nem érkezett bejelentés a Magyar Közút Zrt.-hez Győr-Moson-Sopron megyéből.

6:30 - A katasztrófavédelem a veszélyekre figyelmeztet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az előző nagy havazás tapasztalatai alapján ismét arra számít, hogy az érintett területeken megnő a koccanásos balesetek, az árokba csúszó és a hóban elakadó járművek száma. Ezért azt kérik, hogy - elsősorban Nyugat-Dunántúlon - mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője szerdán kora reggel az MTI-nek azt mondta: az éjszaka csendesen telt. Járhatatlan utakról, megközelíthetetlen településekről, közüzemi zavarokról nem kaptak bejelentést. Jelenleg már a határszakaszokon is korlátozások nélkül lehet közlekedni.

A katasztrófavédelem folyamatosan egyeztet a meteorológiai szolgálattal, és az előrejelzések szerint napközben elsősorban a Nyugat-Dunántúlon kell jelentős mennyiségű hóra, erős hófúvásra, magas hótorlaszokra számítani.

Kiemelte: a közútkezelő folyamatosan dolgozik, de lassabb közlekedésre kell készülni. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy mielőtt útnak indul, tájékozódjon az időjárási helyzetről, az utak állapotáról és figyelje a hatóságok figyelmeztetését – mondta az OKF helyettes szóvivője.

6:05 - Másodfokúra mérsékelték a figyelmeztetést

Másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmad fokról. Az erős hófúvás miatt azonban több dunántúli térségben már a következő órákban magas hótorlaszokra lehet számítani.

Kedden kora este Vas és Zala megyére a legmagasabb, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Somogy megyében a várható hómennyiség és a hófúvás miatt is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

A hófúvás miatt több dunántúli térségre már első- illetve másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken már a következő órákban hótorlaszokat okozhat az erős szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében továbbra is azt írta: a Nyugat- és Közép-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható.

Nagyobb mennyiség főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Veszprém megyében hullhat. Szerda éjfélig a friss hó mennyisége nagyjából 15-25 centiméter között valószínű, de néhol 30 centimétert meghaladó friss hóréteg is összegyűlhet.

Somogy nyugati részén maximum 15 centiméter friss hó várható, de a Dunántúl keleti harmadán napközben elsősorban eső, havas eső valószínű.

A megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. Erős hófúvásra is számítani kell, amely magas hótorlaszokat emelhet – tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat ismételten kiemelte: „mediterrán ciklon alakítja az időjárást, emiatt az előrejelzésekben
becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet.

6:00 - Feltámadt a szél, már hóátfúvások vannak Vasban

Feltámadt és megerősödött a szél, emiatt már kialakultak kisebb hóátfúvások Vas megyében, főleg Sárvár és Celldömölk térségében - közölte az MTI-vel szerdán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán és a hajnali órákban is változó intenzitással havazott, ezért a sárvári, vasvári és körmendi üzemmérnökség összes munkagépével dolgozik az utak megtisztításán és síkosság mentesítésén.
Folyamatos munkájuknak köszönhetően járhatatlan út nincs Vas megyében, ugyanakkor a havazás és a hóátfúvások miatt télies útviszonyokra kell számítaniuk a közlekedőknek - fűzte hozzá a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kompjárat a Dunán Bős és Dunaremete között júniustól

Elindul a kompjárat júniustól Dunaremete és Bős között a Dunán - mondta Marovics Géza, dunaremetei… Tovább olvasom