Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hatvan felett már tudunk valamit

A korábbinál sokkal többen dolgoznak a hatvan év felettiekből – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Míg 1990-ben még csak a korosztály 1,3 százaléka volt foglalkoztatott, 2001-ben már 2,8, 2011-ben pedig 7,3 százalék volt aktív.


A Kisalföld által megkérdezettek szerint kevés a szakember, ezért tartják a munkahelyeken, akit lehet.

A Pénzcentrum cikkéből kiderül az is, hogy 1990-ben az időskorú népesség korcsoportjaiban még 7–9 százalék volt az eltartottak – tehát a semmiféle jövedelemmel nem rendelkezők – aránya, 2001-ben már 2–3, legutóbb pedig csak 0,7 százalék.

Előny a tapasztalat
„Ha engem kérdez, nálam előnnyel indul az ötven feletti kisegítő munkaerő" – kommentálta Tengerdi Antal, a Soproni Szociális Intézmény vezetője a kérdésünket: foglalkoztatnak-e hatvanon felülieket?
A főként idősek gondozását ellátó, önkormányzati fenntartású intézményben 315-en dolgoznak és közülük 22 töltötte be a hatvanat – tájékoztatott Tengerdi Antal. A nők általában élnek a 40 évi munkaviszony utáni nyugdíj lehetőségével.

– Én magam is elmúltam egyébként hatvanéves, de elsősorban a kisegítő személyzeten belül foglalkoztatunk idősödő kollégákat. Ez a korosztály néha még sokkal jobban tudja, mit jelent a munka, s bevallom, nálam egy ötvennyolc éves jelentkező – aki akár takarítóként, akár konyhai kisegítőként vagy portásként szeretne elhelyezkedni – előnnyel indul egy kezdővel szemben. Épp elég szívfájdalmam volt tavaly amiatt, hogy tizennégy jó munkaerőtől kellett megválni, mivel a törvény nem tette már lehetővé a nyugdíj melletti foglalkoztatásukat.

Öröm, ha maradnak
A győri Vill-Korr kft.-nél is inkább az emberhiányra panaszkodnak, a 130 dolgozóból mintegy 20-an töltötték be a hatvanat.

– Általában a dolgozók döntésén múlik, hogy mi lesz a nyugdíjkorhatár betöltése után, mi örülünk annak, ha a nálunk dolgozó, jól bevált szakemberek maradnak. Emberhiány van, szükség van a jó lakatosra, villanyszerelőre – mondta Gasztonyi László tulajdonos.

Tamás László János, a győri Petz-kórház főigazgatója szerint közismert hiány van orvosból, szakorvosból, asszisztensből és szakápolóból. Emiatt élnek a visszafoglalkoztatás lehetőségével. Ugyanakkor a kórházban dolgozó nem egészségügyi dolgozók foglalkoztatása körül is komoly kihívással kell megküzdeni. Az ő közfoglalkoztatotti státusuk ugyanis nem ruházható át, miután nyugdíjba vonulnak. Közülük évente 15–20 dolgozó távozik, összesen egyébként 122 kórházi alkalmazott töltötte be a hatvanat a több mint 2100-ból.

Jól jön a kiegészítés
Simon Lászlóné tavaly lépte át a nyugdíjkorhatárt, kórházi főnővér volt, most szakápolóként dolgozik a bőrgyógyászaton.
– Nem merült fel bennem, hogy elhagyjam a pályát, szeretem a munkámat és természetesen a nyugdíj-kiegészítés is jól jön. Majd talán hatvankét-hatvanhárom év után el fogok gondolkodni a továbbiakon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázömlés miatt 15 embert kitelepítettek Ácsteszéren

Feltehetőleg munkagép vágott el egy gázvezetéket. Tovább olvasom