Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hat nap futás Balatonfüreden

Május 4. és 10. között 48 órás és 6 napos futóversenyt rendez az UNIX TSE Balatonfüreden.

Az extrémsportok között is kiemelkedőnek számító eseményt különleges nemzetközi szakmai érdeklődés kíséri, hiszen az idei esztendőben mindössze két hasonló esemény szerepel az ultrafutás nemzetközi versenynaptárában.

A több napos futóverseny lebonyolítását hazánk vezető és a Világ egyik legeredményesebb ultrafutó klubja az Unixsport vállalta magára, melynek Világ-, Európa-, és nemzeti rekordokat halmozó atlétái most odaadó szakmaiságukkal olyan körülményeket teremtettek, amelyek a minden igényt kielégítő infrastruktúra mellett egy hétre igazi fesztivál hangulatot is varázsolnak Balatonfüredre.

A versenyszámok sajátossága, hogy a helyezési sorrendet a 48 óra illetve a 6 nap alatt megtett kilométerek száma határozza meg.

Az IAU (Nemzetközi Ultramarathoni Szövetség) hivatalos versenyszámaiban a két napos versenyben 400 kilométernél is több, míg a 6 napos futásban 800 kilométer feletti eredményeket várhatunk. Mindkét versenyen úgy a nőknél, mint a férfiaknál, kiélezett küzdelemre van kilátás ugyanis a Világ élmezőnyének tekintélyes része jelezte részvételi szándékát.

A 6 napos versenyben az itáliaiak a női és férfi kategóriában is a nemzeti rekord megdöntését tűzték ki célul (őket az olasz televízió is elkíséri az eseményre). Minden bizonnyal óriási küzdelmet vívnak majd a németek egyik legjobbjával, a skót Guiness rekorderrel William Sichellel és a 48 órás abszolút magyar csúcstartóval Kiss Zoltánnal.

A 48 órás futást az olasz Marchesi, a svájci Fatton és a hazaiak legendás hírű kiválóságának Bogár Jánosnak a küzdelme teheti izgalmassá.
Mindkét versenyszámban nyitott a kérdés, vajon születik-e új magyar rekord?

 Versenyzők és verseny szervezők. Bérczes Edit és Sipos István – számtalan világcsúcs és bajnoki cím honi birtokosai
Versenyzők és verseny szervezők. Bérczes Edit és Sipos István – számtalan világcsúcs és bajnoki cím honi birtokosai


Az abszolút nemzeti csúcsot a 6 napos futásban a férfiaknál Sipos István (756 km), a nőknél Bérczes Edit (690,7 km) tartja, a 48 órás rekordokat Kiss Zoltán (382,38 km) illetve Bérczes Edit (369,7 km) – valamennyien az UNIX TSE versenyzői – jegyzik.

A verseny iránti érdeklődés a szervezők minden várakozását felülmúlja.
A futófesztiválra mindez idáig 14 ország hosszútávfutói jelezték részvételi szándékukat, még Indiából is érkezett nevezés. A verseny hivatalos weboldalát (www.unixsport.hu/hatnaposfutoverseny) ahol egyébként az érdeklődők online videó közvetítés során követhetik majd az eseményeket, november óta 54 országból 940 szolgáltatón keresztül mintegy 45 ezer oldalletöltéssel látogatták meg.

Mint azt Horváth Jenőtől, az UNIX TSE elnökétől, a verseny főszervezőjétől megtudtuk, az extrém futóversenyre a honlap felkeresésével és a nevezési lap kitöltésével még lehetséges a nevezés. A rendező sportegyesület (melynek tagjai közel 2 millió lefutott kilométer ultrafutó tapasztalattal rendelkeznek) és a verseny támogatói (Unix Autó Kft, Biyo-Product Kft, Saucony, Magyar Zöldség- és Gyümölcs Terméktanács, a MARESI, a Kaeser Kompressoren, a SONY, a VODAFONE és Balatonfüred Város Önkormányzata) bíznak abban, hogy a több napos és extrém távú futóversenyek szervezésében hagyományt teremtő szervező munkájuk és szponzorációjuk méltán számíthat a hazai és nemzetközi sportvilág, a média és a közvélemény elismerésére és rokonszenvére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Restaurálják a Mária-szobrot

Megkezdődött Szombathely legrégebbi köztéri szobrának restaurálása. A tervek szerint a munkálatok… Tovább olvasom