Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Harmadik próbálkozásra sem tudtak polgármestert választani Bödeházán

Harmadszorra sem sikerült polgármestert választani a Zala megyei Bödeházán, ezúttal is azért, mert nagy számban szavaztak olyanok, akik valójában nem élnek a kistelepülésen - közölte vasárnap a helyi választási bizottság elnöke az MTI-vel.
Csuka Béláné, az októberi, majd januári forduló után harmadszor megtartott voksolással kapcsolatban elmondta: a névjegyzékben szereplő 73 választópolgár közül 64 adta le a voksát. A mostani fordulóban is Büki László, az eddigi független polgármester nyert volna 33 vokssal. Kihívója, a szintén független Káldi Lászlóné 31 szavazatot gyűjtött. A januári részvételi adatok szerint Büki László 48, Káldi Lászlóné pedig 29 szavazatot kapott.

Tavaly októberben mindketten egyaránt 22 voksot szereztek. A választási bizottság elnöke vasárnap hangsúlyozta: a nap során nem volt rendkívüli esemény, de az eredményt nem fogadhatták el, miután nagy számban vettek részt olyanok, akik valójában nem bödeházai lakosok. Hozzátette, arról még nincs döntés, hogy mikor tartják meg negyedszer a választást. Bödeházán - a tavaly októberben kialakult szavazategyenlőség miatt - január elején tartottak másodszor polgármester-választást, de a voksolás eredményét a helyi választási bizottság akkor is még aznap megsemmisítette. Az indoklás szerint azért, mert a településre tömegesen jelentkeztek be olyanok, akik valójában nem ott élnek. A körjegyzőség adatai szerint ősszel 47-en voltak a névjegyzékben, a januári választási fordulóra azonban már 84-en.

A mostani voksolás előtti hét közepén 75 állandó lakos volt bejelentve Bödeházára. A tömeges betelepülések miatt a választási bizottság januári határozata szerint a körjegyző elindította a "fiktiválási" eljárást, de ez a folyamat még nem fejeződött be. Ennek lényege, hogy ha a bejelentett lakcím nem valós, a jegyzőnek lehetősége van a lakcím törlésére hatósági eljárás keretében, ez az úgynevezett "fiktiválás".

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön azt közölte: közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást folytat a január 9-i, bödeházai polgármester-választással kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fel akarták gyújtani a szombathelyi lakást

A tűzvizsgáló szerint szándékosan okoztak tüzet szombaton egy szombathelyi lakásban. Tovább olvasom