Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Hányszor szólaltak fel a megyei képviselők az Országházban?

Száznyolcvankétszer kértek és kaptak is szót honatyáink a T. Házban egy év alatt, amióta felállt az új Országgyűlés. Van olyan képviselő, aki egymaga 78-szor hallatta hangját; olyan nincs, aki teljes hallgatásba burkolózott volna.

Egyéni képviselője válogatja, hogy hányszor, illetve milyen témában kér szót a parlamentben. Egy éve választottunk, nagyjából tizenkét hónapja dolgoznak a honatyák az Országházban. A Kisalföld Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye egyéni körzeteinek képviselői aktivitását nézte meg.
 Ezek az adatok csak a parlamenten belüli felszólalásokat és indítványokat mutatják – ezt azért tisztázzuk, mert a politikusok minden hasonló alkalommal igyekeznek tisztázni, hogy van munka a „Házon" kívül is.

A számokat látják hírgrafikánkban, de mi azt is megnéztük, hogy a képviselők milyen témákban mozgolódtak leginkább. Simon Róbert Balázs az aktuálpolitikai kérdéseken túl a szúnyogokról, illetve a gyerekek úszásoktatásáról is interpellált. Kara Ákos önálló indítványainak egyike a bankok elszámoltatásával foglalkozott. Gyopáros Alpár az elvándorlás okairól és megállításának lehetséges módjairól értekezett két percben.

Firtl Mátyás a 85-ös kétszer két sávos fejlesztése kapcsán mondta azt, hogy „Sopron – Liszt, Haydn városa, a hűség városa, a szabadság városa – feltétlenül fontosnak és szükségesnek tartja, hogy az autópálya 2018-ig, mint ahogy az ígéretek elhangzottak, valóban megvalósuljon." A Győr-Moson-Sopron megyei képviselők közül Nagy István a csúcstartó a felszólalások tekintetében: ő a 78-szoros interpelláló/válaszadó. Összehasonlításképp érdemes azért megemlíteni, hogy 2010–2014 között összesen 55-ször kért szót a T. Házban. Akkor persze még nem volt államtitkár.

 Komárom-Esztergom megyéből Bencsik János vezérszónokként szólalt fel Paks-ügyben, több mint 15 percig beszélt, a jegyzőkönyv szerint a végén már csengőszóval jelezte a parlament elnöke az időkeret leteltét. Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkárként – nem meglepő módon – zömében a nemzeti köznevelésről beszélt.

 Veszprém megyéből Kovács Zoltán legutóbb a kormánytisztviselők és a garantált illetmény kapcsán beszélt arról, hogy ugyanazon munkakörben akár 150 ezer forinttal is többet kereshetnek egyesek. Államtitkári minőségében a témaválasztás szintén nem meglepő.

 A képviselők mindegyike a kormánypárti frakcióban ül, több esetben ellenzéki hozzászólásokra reflektáltak a felszólalásaik során. Azokról a honatyákról pedig, akik korábban már voltak képviselők, azt mondhatjuk: eddigi aktivitásuk – arányosítva – megfelel az előző ciklusban látottakhoz.

Négyen lettek államtitkárok
Az egyéni képviselők közül négyen lettek államtitkárok: Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár és Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave - Komáromi Napok a Duna két partján

Az egy hetes programsorozat ideje alatt ünnepli 25 éves fennállását a Mediawave Fesztivál a… Tovább olvasom