Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Halpusztulás a Duna főágában

Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál csütörtök délután.
A kárfelszámolási szóvivő azt mondta: a Rába és a Duna torkolatában 9,1 pH-értéket mértek, és szórványos halpusztulásról érkezett jelentés. Közlése szerint ahhoz, hogy a folyó élővilágát meg lehessen menteni, a 14-es skálán 8 alá kell vinni a pH-értéket.

A hétfő délután bekövetkezett ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna-patak vizében 13,5-es pH-értéket mutattak ki, majd a szennyező anyag a Marcal folyóba kerülve kipusztította annak teljes élővilágát.

A Duna főágát csütörtök délre érte el a vörösiszap-szennyeződés.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, s mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki.

Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert még keresnek, s több mint 150 ember szenvedett különféle sérüléseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasszulfáttal, tőzeggel, zeolittal semlegesíthető a szennyeződést

Az akadémiai szakértői csoport a helyszíni mintavétel alapján javaslatokat dolgozott ki az Ajka környéki vörösiszap-szennyeződés semlegesítésére. Tovább olvasom