Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Háborítatlan avarkori temetőre bukkantak Veszprém mellett

Páratlan leletekre bukkantak a régészek Veszprém és Litér között, a 8-as és a 72-es főút csomópontjánál. Eddig összesen mintegy 30, háborítatlan avarkori sírt és a település nyomait tárták fel – mondta Ilon Gábor, Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) Nyugat-dunántúli Regionális Irodájának vezetője helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Az idén májusban kezdődött ásatás során eddig öt azonosítható régészeti korból származó mintegy 600 leletre bukkantak régészek, az eddig feltárt közel 15 ezer négyzetméteren. – mondta Ilon Gábor. Hozzátette: a terület régészeti szempontból Veszprém megye legnagyobb kiterjedésű, eddig nem ismert lelőhelye.

Ilon Gábor elmondta, hogy a felfedezés jelentősége, hogy az avarkori település és temető kirabolatlanul megmaradt: a csontvázak mellett – amelyek az eredeti temetkezési ritusokat jól megfigyelhető állapotban mutatják - ruházatdarabokat, fegyvereket, edényeket, késeket és az étkezési szokásokra utaló állatcsontmaradványokat találtak.

Az ásatás során az első XII-XIII. századi, Árpád-kori házak is előkerültek, és a régészek az avarkor mellett három másik -korszak leleteit is a felszínre hozták – mondta Szvath Márton, az ásatást vezető régész. Hozzátette: a feltárás idén május elején kezdődött, és várhatóan július végéig tart. Az őskorból a rézkort és a bronzkort érintő leletek kerültek elő, közöttük például edények találhatók.

Ilon Gábor elmondta, hogy a területről 2006-ban már készült hatástanulmány a beruházás megkezdését megelőzően, de akkor még csak egy avarkori nyílhegyet találtak a füves-bozótos, elhanyagolt területen. Akkor még nem sejtették, hogy milyen kincseket rejt a föld, de szakfelügyelettel engedélyezték a beruházónak a földmunkák elvégzését.
A leletanyag mosása után kezdik meg a restaurálást, amely egy évet vesz igénybe. Ezután a tárgyak a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum gondozásába kerülnek.

Az ásatás vezetője szerint megbecsülni sem lehet, hogy hány leletet rejt a föld, de eddig 600 különböző tárgyra bukkantak. Közülük a legjelentősebbek a bronz hajkarikák, gyöngyből készült nyakékek, övcsatok. avarkori nyílcsúcsok, bronz övveretek.

A terep feltárása jelenleg is zajlik, az időjárás azonban nehezíti a munkálatok elvégzését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélerőmű park épül Bábolnán

Hét szélkerékből álló erőművet állítanak fel nyáron Bábolna határában, ezzel Komárom-Esztergom… Tovább olvasom