Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ha az ököljog győz a buszokon

Kötelezhető-e a személyszállítási társaság távolsági mentesítő járat indítására, ha arra többen nem férnek fel? Kérhető-e ebben az esetben kártérítés?
Akik rendszeresen használják a távolsági buszokat, tudják, mit jelent kilométereken át állva, összezsúfolva utazni. Azt is, milyen bosszantó, ha nem férnek fel a buszra és másikra kell várni.

Az eset jogi értelemben azért speciális, mivel az utas a Volán-társasággal csak akkor köt szerződést, amikor a járművön a jegyet megveszi - mondta el dr. Németh Sándor ügyvéd, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület fogyasztóvédelmi tanácsadója.

Illusztráció: Gáspár Gábor
Illusztráció: Gáspár Gábor


- Ilyen értelemben az, hogy valaki a buszmegállóban áll és várakozik, még csak ráutaló magatartás arra, hogy szerződést szeretne kötni. A kérdést rendező jogszabály előírja a szállító vállalatnak, hogy a menetrendben közzétett helyi és távolsági járattal a személyszállítást köteles elvállalni, ezt a kötelezettségét a cég azzal teljesíti is, hogy - jó esetben - megjelenik a jármű. A társaságot új járatok indítására a jogszabály nem kötelezi, akkor sem, ha túlzsúfoltak egyes buszok.

A társaságok önként indíthatnak másik járatot, de ezt nem teszik meg túl gyakran. Amennyiben az összes utas nem fér fel, a helyi forgalomban az utasok elszállítása jelentkezésük sorrendjében történik (vagyis az ököljog, ritkább esetben az udvariasság győzedelmeskedik), de a távolsági forgalomban kicsit más a helyzet. Az utasok között ugyanis elsőbbséget kell hogy élvezzenek, akik a járatra helyüket előzetesen biztosították, akik az utazáshoz bérlettel rendelkeznek és akik nagyobb távolságra utaznak.

Teljes cikk >>

Olvasóink írták

  • 1. zotya975 2010. február 07. 13:15
    „És mi a helyzet a bérlettel? Az sem szerződés? Honnan tudja a buszsofőr, hogy aki a megállóban várakozik fizetett már a szolgáltatásért előre, vagy most akar jegyet venni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrség: R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát

A rendőrség szerint R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát. A vádlottakról Győrben döntenek. Tovább olvasom