Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Győrváron főzték az első adómentes pálinkát

Vas megyében Győrváron főzték le az első olyan szilvapálinkát, amely után a hétfőtől hatályos rendelkezések szerint nem kell jövedéki adót fizetni; a Birkás Pálinka Kft. bérfőzdében az üst alá V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára gyújtott be.

A bérfőzés jövedéki adójának elengedése és a magánfőzés lehetővé tétele egy célt szolgál, nem konkurensei egymásnak - hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

Az MTI kérdésére elmondta: az új törvényi szabályozás nagykorúnak tekinti a magyar népességet. Szavai szerint a pálinkakultúra az elmúlt években annyit javult, hogy az új szabályozás semmiféle gondot nem okozhat.

Az embereket V. Németh Zsolt szerint nem kell megvédeni saját maguktól. "Az az ember, aki gondos munkával összeszedi, vagy megvásárolja a cefrének valót, ad arra, hogy a munkája ne vesszen kárba egy rossz készülékkel és egy ihatatlan pálinkával" - válaszolta az otthonfőzés veszélyeit firtató kérdésre.

V. Németh Zsolt a jövedéki adómentes pálinka ajándékozásának még mindig fennálló tilalmáról szólva azt mondta: a jelenlegi jövedéki törvényből valóban ez vezethető le, de személy szerint úgy véli, hogy életszerűtlen szabályoknak nincs helye, az olyan szabályokat amelyek alapvető szokásokkal szembemennek, meg kell változtatni.

Birkás István, a Birkás Pálinka Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy az otthoni főzés elterjedése miatt a bérfőzetés mennyisége a jövőben jelentősen csökkenne.

A szabályok szerint 86 liter 50 fokos párlatig - csakúgy mint az otthoni főzésnél - a magánszemély bérfőzésre leadott gyümölcsét vagy cefréjét jövedéki adó mentesen főzhetik le, így a bérfőzés a cégnél is fele annyiba kerül mint korábban.

Birkás István szerint a bérfőzetés mellett szól, hogy a bérfőzdékben dolgozók a megfelelő technikával és szaktudással rendelkeznek, így megbízható jó minőségben és biztonságosabban tudják előállítani a különböző párlatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőszeg hivatalosan is egyetemi várossá vált, táblaavatás és megnyitó a `nyugat kapujában´

2010. Szeptember 24. Immár egyetemi város címmel is büszkélkedhet Kőszeg, ezzel megerősítve helyét… Tovább olvasom