Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

GYŐRÚJFALU - Ilyenek vagyunk: Szigetköz kapujában, Győr Rózsadombján

Büszkék arra, hogy Szigetköz kapujában élnek, emiatt is terveznek már a kerékpárút felett egy „Szigetköz-kaput". Sokan költöznek ki hozzájuk, Győr Rózsadombjára, s bár az árvíz ellen vezetnek, bíznak benne, hogy ennek a meccsnek már vége. Ilyenek a győrújfaluiak.
„Két helyre is kitesszük az %BBIlyenek vagyunk%AB plakátot a faluban" – szögezte le Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester, aki elégedett a „végeredménnyel". Először egy fővárosi újságírótól hallotta a véleményt, miszerint Győrújfalu Győr Rózsadombja – mindent meg is tesznek azért, hogy rászolgáljanak az elnevezésre.

„A Győrből elköltöző tehetős réteg gyakran nálunk építkezik vagy vesz házat, s mi folyamatosan kínáljuk nekik az új lehetőségeket, nem feledve a helyben élőket" – mondta a vezető.Az Újfalu Lakóparkban társasházak épülnek, az új utcákban építési telkeket alakítanak ki. Emellett büszkék arra, hogy Szigetköz kapujában élnek.

„Egy fafaragó segítségével székely kapu mintájára a kerékpárút fölé tervezünk egy kaput, amely mindig és mindenki előtt nyitva áll majd, hosszabb távon pedig az országút fölé is szeretnénk egyet."
A megyében ők indították el először a falulottót, négytalálatosukra örömmel emlékeznek is, de most egy időre leállt a játék, ugyanis a szabály szerint csak egymilliárdos nyereményalapnál szállnak ismét harcba.

Ezt a csatát még nem nyerték meg, az árvízzel szemben viszont már kétszer – 2002-ben és 2013-ban – győztek.

„Reméljük, ennek a meccsnek vége, a gát azóta szélesebb és erősebb, megkotorták a medret is, s mi is sokkal tapasztaltabbak lettünk."
Győrújfalu büszke a káposztafesztiváljára is, melyet néhány éve indítottak el arra emlékezve, hogy a település régen a káposzta készítéséről volt híres. E hagyományőrzésnek elsősorban az idősebbek örülnek, sokféle ételt készítenek a fesztiválon káposztából.
Meseovijukat hét éve kezdték el fejleszteni a győrújfaluiak, most a kiscsoportos foglalkoztató bővítése zajlik. A kerítésre a gyerekek és szülők nagy örömére a kedvenc mesefigurákat, mesejeleneteket ábrázoló molinók kerültek. Vannak, akik tavasszal azért kerékpároznak ki Győrből a településre, hogy a két kilométer hosszú vérszilva virágzását lássák a Mártírok utcán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonkeverővel ütközött egy autó Veszprém és Felsőörs között

Betonkeverővel ütközött egy személygépkocsi kedden délelőtt Veszprém és Felsőörs között, az… Tovább olvasom