Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Gizella-napok huszadszor Veszprémben

Öt napon át több mint ötven kulturális rendezvény várja szerdától az érdeklődőket a huszadik alkalommal megrendezett Gizella-napokon Veszprémben - tájékoztatta Neveda Amália, a főszervező Veszprém Városi Művelődési Központ igazgatója az MTI-t.

A "királynék városában" Gizella-napkor (május 7-én), illetve az azt megelőző és követő napokban emlékeznek az államalapító Szent István király feleségére, Bajor (Bambergi) Gizellára, aki 1009-ben Veszprémben székesegyházat alapított. A Szent Mihály-székesegyház a magyar királynék koronázó temploma lett.

Neveda Amália elmondta, hogy az idei ünnepségsorozat már szerdán megkezdődik Füzesséry Zoltán zongoraművész koncertjével, és ezen a napon mutatják be a Veszprém a II. világháborúban című kiadványt is.

Csütörtökön este 20 órakor a Szent Mihály Bazilikában hangverseny lesz a 200 éve született Liszt Ferenc zeneszerző, zongoraművész emlékére; közreműködnek a Csermák Antal Zeneiskola Növendékei, a Gizella Női Kar, a Szent Mihály Kórus és Koós Anita orgonista.

A Boldog Gizella örökében - magyar királynék és Veszprém című kiállítást pénteken 15 órakor nyitják meg a megyei Laczkó Dezső Múzeumban, a várszínpadon 17 órától a veszprémi városi cigányzenekar ad műsort, majd 18.30 órakor Gizella királyné - Dominek Anna, a Petőfi Színház művésze - megnyitja a jubileumi Gizella-napok játékait. A várszínpadon korhű táncbemutatók lesznek, felvonulnak a III. Béla Lovagrend udvarhölgyei, a lovagok gyalogos bajvívást mutatnak be, utánuk pedig a Cimbaliband együttes koncertezik.

Szombaton, Gizella napján "sűrűsödnek" a programok: 10 órakor ünnepi szentmisét tart a bazilikában Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek, 10 és 16 óra között kulturális műsorok zajlanak majd az Óváros tér színpadán, 10 és 17 óra között pedig Ébred a Lovagváros címmel lesznek rendezvények a vadaspark melletti új parkban.

Az igazgató tájékoztatása szerint a várbeli Művészetek Házában szabadtéri festészeti akció lesz, megnyitják a zalaegerszegi képzőművészek tárlatát, s irodalmi pikniket rendeznek Veszprémben élő írók, költők közreműködésével. A várban megtalálható lesz a kézművesek és a gyógyítók udvara, illetve a csemeték udvara is játszóházzal és bábelőadással.

A nagy felvonulás 16 órakor indul a belvárosból a várbeli Szentháromság térre: nyolc magyar királyné mutatja be az udvartartását, s a várban történelmi szertartásjáték keretében megkoronázzák Gizella királynét. Ezután köszöntőt mond Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere, a Gizella-napi ünnepi beszédet pedig Nagy Anna kormányszóvivő tartja. A polgármester a hagyományoknak megfelelően átadja a Gizella-díjakat, majd Veszprém német testvérvárosának, Passaunak a fúvószenekara lép fel. Este Janicsák Veca, Vastag Csaba és Vastag Tamás szerepel a várszínpadon, az Óváros téren pedig a Bluesberry Ú Muck Ferenc koncertezik.

Vasárnap folklórműsor lesz az Óváros téri színpadon, a várban pedig a kisebbségi önkormányzatok szerveznek kulturális programokat, és megrendezik a Veszprém megyei néptánccsoportok találkozóját. A várbeli Gizella Királyné Múzeumban a boldoggá avatott II. János Pál pápáról, valamint a világhírű herendi porcelánról látható kiállítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma ügy: Uros Vilovski szerint Marian Cozma a ˝csillagos pólóssal˝ csapott össze

Uros Vilovski tanú azt állította, hogy Marian Cozma a Patrióta lokál előtt elsőként a csillagos pólóssal (Raffael Sándor elsőrendű vádlott) csapott össze. Tovább olvasom