Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Gázszolgáltató-váltás lesz régiónkban, az eddigi cégek kivonulnak a piacról

Az ezzel összefüggő soron kívüli óraleolvasások már elkezdődtek. A fogyasztóknak nincs külön tennivalójuk.
Két egyetemes gázszolgáltató működik a régióban, a francia GDF Suez Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom, a német E.ON pedig Veszprém megyében. Mindkét cég már korábban bejelentette, visszaadja erre vonatkozó engedélyét. Ennek megfelelően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pályázatot írt ki az érintett területekre szóló szolgáltatási engedély megszerzésére. A június 5-i határidőig egyetlen cégtől, az állami tulajdonban lévő Főgáz Zrt.-től érkezett ajánlat. A MEKH öt munkanapon belül értékeli a benyújtott pályázatot.

A GDF Suez már meg is kezdte a rendkívüli óraleolvasást, ami június végéig befejeződik. Arról tájékoztatták lakossági és kisvállalkozói ügyfeleiket, hogy a leolvasást kizárólag a DL Kft. munkatársai végzik, akik írásos meghatalmazással rendelkeznek, mely a személyi igazolványukkal együtt érvényes.

A szolgáltatóváltás jóformán a fél országot érinti. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ), illetve a hozzá tartozó Főgáz Zrt. azt közölte, hogy felkészült a mintegy 1,3 millió fogyasztó átvételére. Az bizonyos, hogy az átadás-átvétel folyamata nem lesz rövid, a jogszabály 18 hónapos határt szab. Az érintett cégek és a rezsihivatal is azt ígéri, hogy a váltás az ellátás biztonságát, minőségét nem érinti. A fogyasztóknak tennivalójuk nincs, a folyamat automatikus lesz, új írásbeli szerződés megkötésére sincs szükség.

A szolgáltatók viszont megkereshetik a felhasználókat adategyeztetésre. Ez ügyben a felhasználóknak együttműködési kötelezettségük van – úgy, mint az óraleolvasásnál.

A változás nem befolyásolja az esetleges tartozásokat és a kikapcsolási folyamatot sem. Az átadó átruházhatja követelését az átvevőre, azaz a tartozás nem vész el, legfeljebb átalakul. És továbbra is kikapcsolhatók 60 napnál hosszabb fizetési késedelembe esett lakossági felhasználók, függetlenül attól, hogy közben szolgáltatóváltás történt.

Tizenkét megye

Ha a mostani kérelem alapján megkapja az engedélyt a Főgáz, az ország nagyobb részén az állami cég lesz az egyetemes gázszolgáltató. Az érintett megyék: Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés, Zala, Somogy, Veszprém, Tolna, Baranya és Fejér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ausztriában tanuló diákok munkahelyi beosztásukat a tanrendjükhöz igazítják

A bécsi egyetemistáknak – köztük a magyaroknak – többféle lehetőségük is van arra, hogy… Tovább olvasom