Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Fénnyel festett falak - Szipál Martin és tanítványainak tárlata a Képtárban

˝Az értelmezés az agy bosszúja a művészet ellen - ahelyett, hogy beszélünk fotókról, festményekről, helyesebb és egyszerűbb, ha csak gyönyörködünk bennük.˝

Március 24-én megnyílt Szipál Martin és három tanítványa, Mák Dóri, Börzsey Bálint és Lajti Virág, valamint Pető Tamás festőművész közös kiállítása a Szombathelyi Képtárban. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Puskás Tivadar polgármester, Gálig Zoltán, a képtárigazgató, valamint Szipál Martin és Szipál Péter is - írja a vaskarika.hu.

A művészi színvonalú fényképészet élő legendája, az Amerikából nemrégiben hazatelepült Szipál Martin és három tanítványa Szombathelyen mutatják be munkásságukat. Ezúttal azonban többről van szó, mint puszta kiállításról: ahogy megtudtuk Mák Dóritól, Szipál szombathelyi tanítványától, a fotókra és Pető Tamás festményeire hamarosan licitálni lehet, az eladásokból befolyt összegeket pedig jótékony célra, a Markusovszky Kórház koraszülött osztályának fejlesztésére szánják.

A nagyszámú érdeklődőt vonzó megnyitón beszédet mondó dr. Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere hangsúlyozta: óriási megtiszteltetés a városnak, hogy a fotóművészet ilyen emblematikus figurája itt állítja ki műveit, és mutatja be tanítványait. Hozzátette, amíg az átlagember pusztán fényképet készít, addig Szipál művészetet csinál - olyan művészetet, ami minden befogadó számára értékkel bír.

Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár igazgatója hosszan méltatta Szipál Martin munkásságát, majd röviden ismertette a művész fantasztikus sikerekben bővelkedő életútját, kezdve a II. világháborúban repülőtisztként való részvételétől az első, Debrecenben megnyitott műtermén, át az Amerikában eltöltött éveiig. Mint megtudtuk, Szombathely azért is bír kiemelt fontossággal az életében, mert annak idején, 1956-ban a városon keresztül távozott az országból a tengerentúlra, a siker és a csillogás felé. Ezt követően átadta a szót annak, akire mindenki kíváncsi volt, a kiállítás rendezőjének, irányítójának és központi alakjának, Szipál Martinnak.

A teljes cikk és képgaléria >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvágta egy nő nyakát a hajléktalan Sopronban

A nyugatmagyar.hu információ szerint csütörtökön este egy hajléktalan súlyosan megsebesített egy, a… Tovább olvasom