Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Felújítás miatt bezárt a Jurisics-vár

Funkcióbővítő felújítás miatt január elsejétől bezárt és legalább egy évig még nem lesz látogatható a kőszegi Jurisics-vár; a vele egy fedél alatt lévő múzeum, művelődési központ és várszínház átmeneti időre más helyre költözött, de tovább működik.

A vár felújításához a város önkormányzata a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program (NYDOP) turizmusfejlesztési pályázatán nyert el 790 millió forintot, ehhez 160 millió forint önrész társult. A felújítási és bővítés munkálatok várhatóan 2011 tavaszán kezdődnek el, ám az intézmények működése miatt már most célszerű volt a kiköltözés - mondta Pócza Zoltán, az intézmény igazgatója szerdán az MTI-nek.

A várban található intézmények, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, valamint a vármúzeum, a felújítás ideje alatt a belváros különböző épületeiben működik tovább.

A projekt célja a Jurisics-vár turisztikai célú fejlesztésével kiemelkedő turisztikai vonzerőt teremteni Kőszegen, hogy a városba és a kistérségbe több turista érkezzen. A Jurisics-vár Pócza Zoltán szerint is a történelmi kisváros legjelentősebb kulturális örökségvédelmi és turisztikai látványossága, amely megújulása után a térség turisztikai kínálatának egyik zászlóshajója lehet.

A várban a tervek szerint látogatóbarát kiállítási tereket és interaktív kiállításokat hoznak létre, akadálymentesítik a turisták által látogatható épületrészeket, korszerű kiszolgáló egységeket, ruhatárat, kávézót és ajándékboltot létesítenek.

Az átépítés során elválasztják egymástól a turisták által látogatott területeket és a közművelődési célú helyiségeket, az irodákat történelmileg "értéktelenebb" helyen alakítják ki.

Az épület nagytermeit - amilyen például a lovagterem és az árkádos pince - műszakilag és kialakításukban is a rendezvényturizmus céljaira teszik alkalmassá, hogy ott akár konferenciákat, lovagi vacsorákat, borkóstolókat is lehessen majd rendezni.

Olvasóink írták

  • 2. Sceptic 2011. február 04. 11:33
    „Remélem, nem a név írásmódjára célzol, mert az így jó. Még véletlenül sem -ts...”
  • 1. anikopeter 2011. január 05. 16:17
    „Kommentár nélkül: Jurisics”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbér és Komárom között felújítják az utat

Folyamatban van a 13-as főút Kisbér és Komárom közötti szakasza felújításának előkészítése, amelynek… Tovább olvasom