Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 20°C Még több cikk.

Felszolgálók tapasztalatai: ˝Ha nincs vendég, akkor is van munka˝

„Sokat kell dolgozni az osztrákoknál, de nem többet, mint Magyarországon és itthon nem lehet pénzt keresni. Ismerőseink irigylik állásunkat, ha a fizetésünket hallják, de ha azt, mennyit utazunk emiatt, akkor nem" – vallják az ingázók. Két pincérnő beszélt tapasztalatairól.
– Már mindegyikünk több éve Ausztriában dolgozik felszolgálóként. Korábban Magyarországon vállaltunk munkát ebben a szakmában, éttermekben, presszókban, de itthon nem lehet pénzt keresni. Anyagi gondjaink vezettek minket erre a döntésre. Úgy is mondhatjuk, hogy a pénz, a jobb fizetés miatt választottuk az ingázást. A munkakörülmények, a megbecsülés a hazaihoz hasonló. Persze az igaz, hogy az osztrák vendéglátásban több helyen a felszerelés jobb a magyarországinál – fogalmazott a két hölgy, akik Burgenlandba járnak dolgozni. Elégedettek állásaikkal.

Arról is beszéltek, hogy annyira nem becsüli meg őket munkaadójuk, mint az osztrák társaikat, s ez rossz érzés nekik. Az viszont nem újdonság, hogy sokat kell dolgozniuk, mert nem többet, mint a magyarországi éttermekben.

„Annyi a különbség, hogy az osztrákok akkor is adnak feladatot a felszolgálóknak, ha épp nincs vendég. Akkor mosogatni, takarítani kell, vagy másban segítünk. Nincs álldogálás, várakozás, mindig találnak nekünk feladatot. Ebből a szempontból többet várnak el" – mondták el az ingázók.

Nyolcvan kilométert kell utazniuk otthonuktól a munkahelyükre és hazafelé ugyanennyit vissza. Erről szívesen lemondanának. Ha sikerül, akkor az ismerős ingázók megoldják azt, hogy egy kocsival többen együtt menjenek, de ez ritkán jön össze. Ezt nehéz megszervezni, mert többnyire nem ugyanakkor kezdik a munkát és máskor is fejezik be. Így sokszor egyedül ülnek autójukban.Jól beszélik a német nyelvet, azért tanulták meg, hogy Ausztriában vállalhassanak munkát. Intenzív nyelvtanfolyamra jártak még Magyarországon és folyamatosan képezik magukat e téren, az éttermekben szükséges kifejezéseket, amikre szüksége lehet egy pincérnek, elsajátítják. Szívesen dolgoznának az otthonukhoz közelebb, magyarokkal együtt, olyan helyen, ahol az anyanyelvükön beszélhetnének, de most nem tervezik, hogy állást váltanak, annyival jobb egyelőre szerintük az osztrák fizetés.

Szívesen dolgoznának az otthonukhoz közelebb, magyarokkal együtt, olyan helyen, ahol az anyanyelvükön beszélhetnének, de most nem tervezik, hogy állást váltanak, annyival jobb egyelőre az osztrák fizetés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már irtani kéne a szúnyogokat, de még a tavalyi pénzzel is gondok vannak

Szigliget szerint még sosem volt ekkora bizonytalanság a balatoni szúnyogirtás körül. Tovább olvasom