Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Félmilliárd forintos viharkár Veszprémben

Félmilliárd forintra tehető az a kár, amelyet szombatra virradó éjszaka okozott a vihar Veszprémben; személyi sérülés nem történt - mondta Debreczenyi János, a város fideszes polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

Közlése szerint 300 millió forintos támogatásra adnak be kérelmet - vis maior helyzet okozta károk miatt - a kormányhoz, az összesítő jelentést hétfőn továbbítják Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, Veszprém országgyűlési képviselőjének és Pintér Sándor belügyminiszternek.

Debreczenyi János elmondta, hogy péntek éjszaka "tornádószerű" vihar csapott le a városra, s emiatt komoly károk keletkeztek az intézményekben és a lakóházakban, továbbá a közterületi növényzetben. A volt Bakony Művek területén több száz fát csavart ki tövestől az orkán, de 430 hatalmas fenyőfa dőlt ki az állatkertben is.

A fák utakra, utcákra, villanyvezetékekre, házakra és autókra dőltek rá, több utcát a rendőrségnek le is kellett zárnia, ugyanis az áram alatt lévő, leszakadt vezetékek életveszélyt okoztak. Komoly károk keletkeztek a város temetőiben is; sok fa dőlt ki és számos síremlék megrongálódott - jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: két templom is jelentősebb károkat szenvedett.

Tájékoztatott arról is, hogy a legsúlyosabban az Avar utcai Vadgesztenye óvoda sérült meg, az orkán erejű szél teljesen leszakította és "elvitte" az intézmény tetőzetét; megrongálódtak az óvodával szemben lévő lakóházak is. Mint mondta, remélhetően egy hét múlva - a közbeszerzési eljárás lefolytatása után - megkezdődhet az óvoda újjáépítése, s addig a 184 gyermek elhelyezését másutt oldják meg.

A polgármester kitért arra, hogy komolyabb kár érte a várban lévő egykori közgazdasági technikum és a zeneiskola épületét, valamint a Petőfi Színház vörösréz lemezekkel borított tetőzetét is.

Debreczenyi János közlése szerint szombat reggel több száz intézményben és háztartásban nem volt áram. Az E.ON Hungaria Zrt. - alvállalkozókat is bevonva - nagy erőkkel dolgozott a helyszínen és szombat estére már sok helyütt helyreállt az áramszolgáltatás, valamennyi háztartásban azonban csak vasárnap délutánra lett ismét villany.

Tetemes a közparkokban, ligetekben, tereken okozott kár is, igen sok fa dőlt ki ezeken a helyeken és jó néhányat még ezután kell kivágni - tette hozzá. Bejelentette: a lakosságtól a zöldhulladékot csütörtökig ingyen szállítják el.

Miskey Tamás őrnagy, veszprémi tűzoltóparancsnok azt hangsúlyozta, hogy péntek éjféltől szombaton 7 óráig 35 riasztásuk volt Veszprémben, a teljes szombati napon pedig 60 káresethez vonultak ki, s vasárnap estig bezáróan legalább 120 helyen dolgoztak a tűzoltók a megyeszékhelyen; segítették őket balatonfűzfői kollégáik is - tette hozzá.

Pálmann László alezredes, a veszprémi városi rendőrkapitányság képviselője elmondta: szombaton már beindult a "katasztrófaturizmus", emiatt le kellett zárni bizonyos területeket, a leszakadt vezetékek miatt életveszélyessé vált utcákat, továbbá vagyonvédelmi feladatokat láttak el a rendőrök. Megjegyezte, hogy a viharral összefüggésben egy bűncselekmény fordult elő: két fiatalember egy leszakadt villanyvezetéket akart ellopni.

Török László, a veszprémi vadaspark igazgatója azt közölte, hogy hatalmas kár érte az intézményt: 430 fenyőfa (40-60 évesek) dőlt rá állatházakra, utakra, kerítésekre és az intézmény közelébe lévő lakóházakra. Elmondta, hogy egy antilop elpusztult, fa ütötte agyon. A pusztítás nyomait a tűzoltóság segítségével igyekeztek gyorsan eltakarítani, s szombat délután már az állatkert egész területén fogadhatták a vendégeket.

Török László szerint a veszprémi állatkertet mintegy 40 millió forintos kár érte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét kiló kábítószert találtak egy autóban Komáromban

Drogkereső kutya segítségével találtak mintegy hét kilogramm kábítószert a vám- és pénzügyőrség… Tovább olvasom