Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Felkészültek a védekezésre Szergényben - videó

Felkészültek a védekezésre Szergény határában: a Marcal folyó hídjánál több tonna gipszet halmoztak fel, vízszállító tartálykocsik sorakoztak fel, hogy megkezdjék a vörösiszap semlegesítését, tovahaladásának lassítását - tapasztalta az MTI tudósítója kedden délután a helyszínen.
A gipszet markológéppel szórják a folyóba a híd egyik oldaláról, a másik oldalán pedig a tűzoltók fecskendőikkel megpróbálják a meder teljes szélességében elteríteni az anyagot, hogy minél jobban érintkezzen a szennyeződéssel - kommentálta az éppen zajló próbán látottakat Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A szennyeződés délután négy órakor még nem érte el a Marcalnak a szergényi hídnál lévő szakaszát, valahol Mersevát környékén tartott, Bobánál már vörösre festette a vizet, már erőteljes halpusztulás nyomait is látni lehetett.Nádor István elmondta: eredetileg egy alsóbb szakaszon, Marcaltőnél tervezték a védekezést, de a szennyezés lassan haladt, így elég idő maradt arra, hogy áttelepüljenek Szergény határába. Szavai szerint így egy hosszabb szakaszt tudnak mentesíteni.

A szakember szerint az igazán jó megoldás az lenne, ha sikerülne egy alkalmas mezőgazdasági területen átvezetni és "kiülepíteni" a szennyezett vizet, ahonnan aztán talajcserével el lehetne szállítani a káros anyagokat, köztük nehéz fémeket, ólmot is tartalmazó iszapot. A vízügyi szakemberek most ezt a területet keresik.

Az igazgató megerősítette: a lakott terület a vasi szakaszon nincs veszélyben, a szennyeződést a mederben tudják tartani és az a térség felszín alatti vizeit sem érinti.

Nádor István hozzáfűzte: a Rábába Győrnél folyik be a Marcal, tehát a vasi szakaszt szintén nem érinti majd a szennyezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fotók és videó a vörösiszap katasztrófáról!

Emberek az értékeiket mentik Devecseren. Tovább olvasom