Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Felkészültek a kolontári házak lebontására

Szerda estig lebontják azokat a kolontári lakóházakat, amelyek egy esetleges újabb iszaplavina során visszaduzzasztó hatással lennének; a település Széchenyi utcai házaiból már kipakoltak, a közműveket kikötötték.
A lezárt Veszprém megyei településen az MTI tudósítójának a védekezésben dolgozó szakemberek azt mondták: kilenc házat kell lebontani, közülük egyet már korábban leromboltak, a törmelékeket elszállították. Közlésük szerint még a nap folyamán megkezdik nyolc másik ház lebontását, a tulajdonosokkal már aláírták az erről szóló megállapodást. Egyetlen olyan tulajdonos van, akinek a beleegyezését még nem kapták meg a hatóságok, ugyanis az idős férfi a múlt hétfői iszapömlésben súlyosan megsérült, jelenleg kórházban fekszik mélyaltatásban, felesége pedig a katasztrófában életét vesztette.

A polgármesteri hivataltól a Torna-patak hídjáig vezető útszakaszon valamennyi házat le kell bontani, és a szemmel láthatóan jó állapotban lévő ingatlanok romjait péntekig el is szállítják.

.A megsérült tározó gátjának tetején próbafúrásokkal ellenőrzik a vízszintet, és mennyiségét.MTI Fotó: H. Szabó Sándor
A megsérült tározó gátjának tetején próbafúrásokkal ellenőrzik a vízszintet, és mennyiségét.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor


A markológépek már készen állnak a dózerolásra, de a megsemmisítés előtt az épületek belsejét és a lakóházat lefotózzák a biztosítókkal történő elszámoláshoz. Néhány tulajdonos, aki még utoljára megnézte lakóházát, amely elmondásuk szerint egyetlen vagyonuk volt, könnyes szemmel vették tudomásul a döntést, és egyeztek bele a bontásba.

Kolontár vörösiszappal elöntött területén többtucatnyi katona dolgozik, tömörítik és szélesítik a már megépült 600 méter hosszú gátszakaszt, a munkagépek és teherautók folyamatosan hordják az ehhez szükséges földet és köveket.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az MTI tudósítójának azt mondta: egy újabb esetleges iszapömlés elleni védekezéshez megvizsgálják, hogy Ajka közelében kell-e hasonló gátakat építeni, de mint kijelentette, a most megépült gátszakasz már biztonságosan védi Kolontárt és Devecsert.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti megsérült tározója.MTI Fotó: H. Szabó Sándor
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti megsérült tározója.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor


A katonák a Torna-patakon újabb pontonhidat építettek, hogy a munkagépek tudjanak közlekedni a két településrész között.

A megsemmisült házak udvarán már megszáradt a vörösiszap, felülete berepedezett, a Greenpeace hat munkatársa sárga védőruhában és gázálarcban végez méréseket, illetve videofelvételeket készít. A településen hatalmas a por, ez ellen mindenki porálarccal védekezik.

Szerda délelőtt a katasztrófa sújtotta településen járt a teljes magyar kormány, tájékozódtak arról, milyen következményekkel járt a már kilenc ember halálát okozó vörösziszap-katasztrófa, és megtekintették a védekezés munkálatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencre nőtt a halálos áldozatok száma

Meghalt a vörösiszap-katasztrófa egyik sérültje szerda délelőtt az ajkai kórházban; ezzel kilencre… Tovább olvasom